Mozilla pretraživač još bolje štiti privatnost korisnika

Mozilla pretraživač još od oktobra 2018. blokira softvere za praćenje ponašanja korisnika, te je u junu 2019. opcija postala i zvanična, ali je tek 3. septembra ušla među podrazumevane funkcije, te se primenjuje kod svih korisnika.

PCPress.rs Image

To znači da Mozilla drugim kompanijama više ne dozvoljava da prate ponašanje korisnika, te da tako stečene informacije prodaju oglašivačima. Sa Firefox verzijom 69 Mozilla je opciju podesila tako da je Enhanced Tracking Protection funkcija automatski uključena za sve korisnike, a ne samo za one koji tek preuzmu novu verziju pretraživača, što je značajno unapređenje, budući da su u oktobru 2018. korisnici mogli da isprobaju opciju ako je sami uključe, dok je u junu 2019. opcija bila uključena samo kod novih korisnika.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su objasnili da je u trenutku objavljivanja preko 20% Firefox korisnika imalo uključen Enhanced Tracking Protection, te da se očekuje da se procenat uskoro popne na 100%. Eksperti ističu da Mozilla zaštita ipak nije temeljna, te da blokira samo one kompanije koje se nalaze na listi ozloglašenih, što znači da ne utiče na rad softvera za praćenje koje dolaze od onih kompanija koje još uvek nisu na listi.

Pročitajte i:  Maliciozni Firefox add-on krade kriptovalute

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,