Cove

Mozilla protiv loših YouTube preporuka

Algoritmi koji su odgovorni za YouTube preporuke korisnicima sve češće nude sadržaje koji nisu ni u kakvoj vezi sa stvarima koje ih interesuju, a mogu da budu i neprikladni. Mozilla je odlučila da se pozabavi tim problemom, a uz pomoć ekstenzije RegretsReporter.

PCPress.rs Image

Nova ekstenzija bi trebalo da detaljnije istraži načine na koje YouTube bira preporuke, a kako bi korisnici bolje razumeli kako rade algoritmi. Mozilla je još 2019. počela da prikuplja svedočanstva korisnika, te se još tada zaključilo da sistem funkcioniše na pomalo neobičan, te nepoželjan način.

Naime, neobični primeri su ukazali na to da algoritmi sadržaje biraju po pomalo jezivoj logici, pa je jedan korisnik svedočio o tome da je nakon što je tražio materijale o Vikinzima počeo da dobija preporuke za sadržaje koji se bave prevlašću bele rase, dok je drugi nakon što je pogledao nekoliko videa u kojima junaci padaju sa bicikla počeo da u preporukama dobija snimke fatalnih saobraćajnih nesreća.

PCPress.rs Image

Otkriveni problemi ukazuju na to da algoritmi za preporuke funkcionišu po logici koja bi mogla da postane problematična, a problem je i u tome što se eksperti najviše bave Facebook-om kada su dezinformacije u pitanju, dok druge platforme ostaju u pozadini. Budući da je teško izvući zaključke iz pisanih ili usmenih anegdota, na scenu stupa pomenuta ekstenzija, čiji je zadatak da Mozilla-u obaveštava o tome koliko često neki korisnik posećuje YouTube, ali bez prikupljanja privatnih podataka, te informacija o tome šta korisnik gleda.

Pročitajte i:  Meta, Google, Twitter obećavaju da će se bolje boriti protiv lažnih vesti kako EU bude sve stroža

Korisnici preko ekstenzije tako mogu da šalju izveštaje, a kako bi pružili više informacija o nekom neprikladnom sadržaju koji im se nudi i tako doprineli boljem razumevanju problema.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , ,