Mračna strana decentralizovanih mreža

Na mračnoj strani interneta u toku su opklade koje su u vezi sa tim koliko će poživeti neke poznate ličnosti, a u igri su velike sume novca, te ovakve akcije ilustruju na koje sve načine tekovine modernog doba mogu da postanu opasne kada se nađu u pogrešnim rukama.

Naime, radi se o decentralizovanoj aplikaciji Augur, koju je nedavno lansirala neprofitna organizacija Forecast Foundation, a koja predstavlja protokol uz pomoć kojeg korisnici mogu da kreiraju takozvana „tržišta predviđanja“ u okviru kojih se razmenjuju mogući ishodi nekih događaja, te se cene formiraju u odnosu na to kakav ishod očekuje većina. Ovakve platforme su pre svega namenjene za predviđanje vrednosti kriptovaluta, u ovom slučaju Ethereum-a i Augur tokena Reputation.

Oni čija se predviđanja pokažu kao tačna bivaju isplaćeni, dok se oni koji pogreše rastaju od svojih kriptovaluta. Tako ovaj princip prilično podseća na kockanje, samo što se umesto kockica i karata koristi predviđanje budućnosti, a pobednici su oni čije se vizije pretoče u stvarnost. Tako korisnici preko blockchain informacija koje su svima dostupne mogu da učestvuju u predviđanju bilo čega, a od rezultata političkih izbora, pa sve do vremenske prognoze za naredni period, a potpuno su slobodni u izboru oblasti, budući da nema tela koje bi ih cenzurisalo.

Pročitajte i:  Kriptovalute i štete od elektronskog otpada

I upravo nedostatak kontrole dovodi do toga da neki biraju opklade koje su u sukobu sa moralnim i etičkim principima, a poput onih koje se tiču toga koja će od poznatih ličnosti okončati život u narednom periodu. Tako korisnici zarađuju na načine koji nisu sasvim legalni, a stručnjaci tvrde da bi neka nestabilna osoba mogla u ovakvim opkladama da pronađe motiv za neki zločin, a ako smatra da će na taj način zaraditi veliku sumu novca.

Organizacija Forecast Foundation lansirala je Augur, te ga prepustila sudbini, dajući do znanja da nema nameru da kontroliše ili cenzuriše ono što se događa u okviru platforme. Tako Augur zajednica dobija neograničenu moć, a korisnici, kao što to obično biva, još uvek ne mogu da se usaglase oko pravila. Jedni tvrde da je zajednica onih koji smatraju da je ubistvo neke poznate ličnosti odgovarajući korak kada ulozi u opkladi postanu visoki toliko mala da bi je trebalo zanemariti, dok drugi ističu da je jedna osoba dovoljna da se naruši koncept slobode, te da utopija pređe u distopiju.

Pročitajte i:  Da li je rizično investirati u popularnu Shiba Inu kriptovalutu?

Blockchain je tehnologija za koju se tvrdi da će doneti novu revoluciju, a tako što će promeniti načine na koje se posluje, te doneti slobodu onima koji ulaze u neki posao, ali i u mnoge druge oblasti. Ipak, ako se narodu prepusti platforma koju ne može da kontroliše ni jedno regulatorno telo, sva moć je u njegovim rukama, što stvara uslove za postanak tehnološke utopije, ili distopije, u zavisnosti od toga šta prevagne u ponašanju većine.

I tu se postavlja pitanje da li su svi spremni za utopiju, te koliko pomereni umovi nekih pojedinaca mogu da utiču na njeno formiranje, a po principu „Evo vam blockchain sloboda, šta ćete sa njom?

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,