BIZIT 2022

mts DATA CENTAR: Pravo mesto za vaše podatke

mts data centar smešten je u samom centru Beograda i prostire se na više od 2000 kvadrata tehničkog prostora za smeštaj ICT opreme poslovnih korisnika. Pored smeštaja opreme – usluge Telehousing‑a, omogućen je direktan, brz i efikasan pristup svim telekomunikacionim uslugama na nacionalnom (nezavisno od izbora provajdera pristupa Internetu) i internacionalnom nivou (PoP‑ovi mts mreže nalaze se i u Budimpešti, Beču, Frankfurtu, Sofiji, Ljubljani…) preko telekomunikacione infrastrukture vrhunskog kvaliteta (carrier grade).

PCPress.rs Image

Zahvaljujući profesionalnom projektovanju i opremanju u skladu sa Tier 3/4 standardima, korisnicima se garantuju pouzdanost i raspoloživost njihovih podataka, u svakom trenutku. Sigurnost i bezbednost ovog data centra, koji je po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan od najsavremenijih u regionu, prepoznala je i Vlada Republike Srbije, koja je krajem 2017. godine otvorila prvi državni data centar i smestila celokupnu informaciono‑komunikacionu infrastrukturu Republike Srbije upravo u ovaj objekat.

PCPress.rs Image

Visok nivo dostupnosti i pouzdanosti isporuke servisa postignut je izgradnjom najsavremenije i najkvalitetnije infrastrukture za napajanje i klimatizaciju i uspostavljanjem višestepenih nivoa redundanse, a sve sa ciljem obezbeđivanja najzahtevnijih mikroklimatskih uslova i neprekidnog napajanja električnom energijom IT/ICT opreme, smeštene u serverskim salama velikog kapaciteta.

Pročitajte i:  mts najbolja mreža u Srbiji, pokazuju rezultati NET CHECK-a

Fizička zaštita i bezbednost infrastrukture data centra, kao i same IT/ICT opreme, obezbeđeni su implementacijom najsavremenijih sistema za kontrolu pristupa, videonadzor, ranu detekciju i dojavu eventualnih požara, kao i najsavremenijim sistemom za automatsko gašenje požara.

PCPress.rs Image

Pod strogim nadzorom

Rad data centra, praćenje i optimizacija svih navedenih komponenti, realizovani su pomoću DCIM rešenja StruxureWare kompanije Schneider Electric.

Zahvaljujući ovom sistemu, omogućeno je:

  • Centralizovano rešenje za evidentiranje opreme u data centru (Asset Management);
  • Energetska efikasnost data centra proračunom PUE faktora (Power Usage Effectiveness);
  • Lakša identifikacija i predikcija potencijalnih problema, kao što su npr. temperaturni čepovi, preopterećenje rek‑ormana, loš protok vazduha, nedostatak fizičkog prostora;
  • Korišćenje alata za dodelu radnih naloga i praćenje promena u data centru (smeštanje opreme, povezivanje, demontaža);
  • What if simulacije bez uticaja na infrastrukturu i opremu;
  • Bolje planiranje i optimizacija resursa.

Garancija kvaliteta koju pruža mts data centar potvrđena je i sertifikatima o ispunjenosti zahteva standarda 9001, 20000, 27001 i 22301 u domenu pružanja IT servisa. Profesionalno osoblje mts data centra obučeno je da na najbolji način reši potencijalni problem koji može da prekine ili ugrozi svakodnevno poslovanje nekog od njihovih korisnika. U prilog ovim tvrdnjama govori i činjenica da u poslednjih deset godina nikada nisu imali nijedan problem koji je mogao da umanji funkcionalnost data centra i opreme korisnika.

Pročitajte i:  Vesimpex: Fabrika za (blisku) budućnost - Industrijska revolucija 4.0 u praksi

PCPress.rs Image

Zaboravite na IT probleme

Pored izuzetno stručnog kadra zaduženog za održavanje servera i ostale opreme, u prednost korišćenja data centra spada značajna ušteda kapitalnih sredstava za izgradnju sopstvenog data centra, a uz to i održavanja kompletne infrastrukture, kao i troškova hlađenja i napajanja opreme. Samim tim, ove uštede kompanijama ostavljaju slobodu da ulažu i planiraju dalji razvoj svog IT sektora na drugim poljima i realociranje zaposlenih na druge poslove koji su od značaja za širenje i napredovanje core biznisa.

PCPress.rs Image

Najvažniji pokazatelj kvaliteta i poverenja koje mts data centar uživa kod korisnika jeste i rad na povećanju smeštajnih kapaciteta koji je pokrenut ove godine. Budući da je trenutni prostor data centra već skoro popunjen, u planu su proširenja, kako bi svi zainteresovani imali priliku da zaštite svoje podatke.

Korisna adresa: mts.rs

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog Data centrima. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,