BIZIT 2022

Muhstik ransomware: Kad žrtva uzvrati hakerskim napadom

Nemački programer Tobias Frömel (aka “battleck”) uzvratio je napad kreatorima Muhstik ransomware-a, kojima je prethodno platio 0,09 Bitkoina kako bi povratio ukradene fajlove.

PCPress.rs Image

Frömel je nakon napada na Bleeping Computer forumu objavio 3.000 ključeva za dekripciju i besplatni decryptor koji bi ostalim žrtvama trebalo da omogući da povrate svoje foldere. Radi se o nelegalnoj, ali ipak slatkoj osveti, a za sve vlasnike QNAP NAS uređaja koji su prethodno bili žrtve Muhstik napada. Napadači su od žrtava tražili fiksnu sumu od 0,09 Bitkoina, što je oko 740 dolara, a kako bi dobili ključeve za vraćanje enkriptovanih fajlova. I Frömel je za vraćanje ukradenih foldera platio 670 evra, da bi potom napao komandni i kontrolni server koji su napadači koristili, i došao do ključeva za enkripciju za 2.858 žrtava koji su čuvani u bazi podataka.

PCPress.rs Image

Ostale žrtve su kasnije potvrdile da ključevi funkcionišu, a Frömel je objavio i adresu Bitkoin novčanika na koju oni koje je spasio od napada mogu da mu uplate donacije ako to žele.

Pročitajte i:  Minecraft: Omiljena igra većine hakera

Izvor: Coin Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,