Top50 Glas publike

Multinacionalna kriptovaluta će preoblikovati globalnu ekonomiju?

Nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin, nakon konsultacija sa osnivačem ethereuma i stručnjakom za blockchain, Vitalikom Buterinom i stručnjacima iz petnaest drugih zemalja predložio sajber-kriptovalutnu inicijativu. Putinova sajber-inicijativa predlaže povezivanje zemalja u razvoju na tržištima u Aziji, Istočnoj Evropi, Africi i Južnoj Americi, putem blockchain i pametne tehnologije, koju bi kolektivno usvojile države BRIKSA i članice Evroazijske ekonomske unije.

PCPress.rs Image

Ukoliko se ovaj predlog usvoji i primeni, prvu multinacionalnu kriptovalutu bi moglo da koristi više od 40 procenata svetske populacije. To bi moglo da poboljša trgovačku efikasnost među državama članicama i da stvori trgovinski blok, koji bi mogao da preoblikuje globalnu trgovinu i ekonomiju, putem blockchain tehnologije pametnih ugovora.

Međutim, da bi ova inicijativa uspela, nadnacionalno zakonodavstvo država članica, na koje se odnosi, treba da se ažurira, jer trenutno postoje značajne razlike između zakonodavstava država članica u vezi sa kriptovalutama. Aktivnosti poput rudarenja i trgovine kriptovalutama još uvek nisu regulisane u ruskom zakonodavstvu, mada se na tome radi. Nedavno smo pisali i o odlukama kineskih vlasti koje su donesene u nastojanju da tržište kriptovaluta bude pod kontrolom. Međutim, još uvek nije sigurno da li će države članice slediti pristup sličan EU, kada je reč o formulisanju odgovarajuće transnacionalne poreske politike za nove multinacionalne transakcije kriptovaluta.

Pročitajte i:  Twitter, Elon Musk i prevare s kriptovalutama

Izvor:Ekonomski

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,