PC Press Studio

MWC 2017 – Šutiranje dinosaurusa i hodanje po dasci

Jedna od kompanija koja se nije previše hvalila novitetima na ovogodišnjem MWC sajmu – HTC itekako je imala zabavnog sadržaja za sve posetioce koji su se našli u blizini. Dva velika štanda jedan naspram drugog imala su različitu tematiku, jer je jedan brendiran kao HTC, a dok su na drugom preovladavali Vive logoi…

Velike gužve uvek su dobar znak za zabavu, pa smo iskoristili priliku da se još jednom poigramo sa U Play i U Ultra telefonima, ali i da vidimo HTC Desire 650, najnovijeg predstavnika Desire porodice. Sa ne previše pompe HTC je predstavio svoj najnoviji dodatak Vive porodici uređaja – Vive Tracker, koji služi za praćenje objekata ili delova vašeg tela zarad jednostavnijeg mapiranja i više realizma u virtuelnoj realnosti. Pravu primenu Tracker dodataka smo imali prilike da vidimo kada su nam stavili jedan oko pojasa, po jedan na svaku nogu i dali kontrolere, uz upozorenje da je jedan pištolj, a drugi nož. PCPress.rs ImageNismo ni stigli da se objasnimo kako se menja šaržer kada su ispred nas krenuli talasi krvožednih dinosaurusa. Od malih, koje zahvaljujući Trackeru možete jednostavno da šutnete, preko velikih u koje morate isprazniti ceo šaržer, do T-Rex-a… za kojeg je potrebna nebeska pomoć. Ako ne reagujete brzo, kao vaš autor, poješće vas bez obzira koliki bio kamen iza kojeg ste se sakrili. Realističnost je na visokom nivou, a trenutak kada dinosaurusi kreću da skakuću oko vas i da vas grickaju je veoma napet i treba ga doživeti, jer deluje jako komično kada gledate sa strane.

Pored jurnjave u praistoriji VR demo koji je autoru ovih redova bio još strašniji je onaj oko kojeg se pravila najveća gužva, a to je hodanje po dasci na ivici solitera. Stavite VR na glavu, uzmete kontrolere u ruke, pritisnete dugme u liftu, sačekate da se popenje na krov, gde vas čeka daska, a vetar opako fijuče oko glave. Da stvar bude gora, nestabilna daska po kojoj hodate je realna i specijalno je montirana za ovu priliku, samo se nalazi na 2 cm od poda, a ne 150 m iznad zemlje. Ako se bojite visine, osećaj je zastrašujuć i ne preporučuje se onima sa slabim srcem, jer vaš mozak ovo percipira kao stvarnu situaciju, a zvuk, realna daska na kojoj se klatite i HTC Vive čine iskustvo gotovo realnim i veoma strašnim. Za trenutak se setite Petra Pana kojeg je Kapetan Kuka terao da šeta po dasci, samo ste možda na malkice višoj poziciji, jedno 148 m.

Pored zanimljivih demoa konačno smo imali priliku da iz prve ruke isprobamo HTC Vive u realnoj primeni koja ne obuhvata samo igre. Naime HTC Vivedu je virtuelna učionica koja koristi VR kako bi polaznike učila teškim konceptima. Mi smo imali prilike da probamo da farbamo vrata automobila korišćenjem virtuelne realnosti. Iako nismo bili previše uspešni, posebno su nam se svideli alati koji koriste informacije kako bi analizirali ono što vi radite i dali sugestiju kako da to uradite bolje. U našem slučaju brzina i razdaljina su bili problem, dok su ostali parametri ulivali veru da bismo se lepo snašli u auto farbari, ukoliko bismo se ikada odlučili na tako nešto. Iz ove perspektive Vivedu je veoma interesantan i koristan segment u kojem Vive može da doprinese savladavanju prepreka kao što su poslovi visokog rizika, skupe obuke, teški zadaci, nezgodna okruženja (svemir), ali i analiza mikro i makro sveta putem virtuelne realnosti.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,