Na cloud tržište ne utiče nedostatak čipova

Tokom trećeg kvartala #cloud tržište je dostiglo vrednost od 180 milijardi dolara. Ova cifra predstavlja porast prihoda za 37% u trećem kvartalu.

PCPress.rs Image

Google, Amazon, Microsoft i ostali rastu

Google, Amazon i Microsoft su prijavili ove nedelje svoju zaradu koja je pokazala da je tržište „cloud“ imalo značajan porast tokom poslednjih meseci. Amazon je imao najveći porast i zadržao je poziciju lidera kada je u pitanju „cloud“. Ukupno gledano, prihod Amazona je godinama iznosio 33% na nivou celog „cloud“ tržišta. Ove godine je taj udeo 39%, što predstavlja rast od 2% u odnosu na prethodni kvartal i 10% u odnosu na prethodnu godinu.

Microsoft je zabeležio takođe povećanje u odnosu na prošlu godinu i prethodni kvartal. Od ukupnog tržišta Google ima 10% udela i rast u odnosu na prošli kvartal i prošlu godinu. Velika trojka je pokazala da „cloud“ postaje tržište na koje ništa ne utiče negativno, pa ni nedostatak čipova što je ozbiljan problem ostalih tehnoloških kompanija.

Međutim, Canalys upozorava da bi nedostatak čipova u narednoj godini mogao drastično da se odrazi na „cloud“. Kako ukupna potražnja za računarima prevazilazi mogućnost proizvodnje čipova, proširenje infrastukture može da postane ograničeno za one koji žele da pristupe uslugama na oblaku. Sa druge strane, čipovi će sigurno biti dostupni onim klijentima koji nude veće marže. Pa se može pretpostaviti da će oni koji budu spremni da ulože najviše doći do dovoljne ili potrebne količine čipova, ali da će proizvodi biti značajno skuplji. Poskupljenje proizvoda može da bude izazvano ili većim ulaganjem u čipove ili izazvani potrebom da se prekriju troškovi pada prodaje.

Pročitajte i:  Google i Coinbase – plaćanje u cloudu kriptovalutama sledeće godine

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,