Top50 Glas publike

Na grčko-srpskom poslovnom forumu u Solunu 80 srpskih preduzeća

Predstavnici više od 80 srpskih i preko 150 grčkih preduzeća iz Atine i Soluna okupili su se na biznis forumu Srbija – Grčka, koji se održava u Solunu. Privrednici dveju zemalja sagledaće mogućnosti za jačanje saradnje u sektoru energetike, prehrambene industrije i poljoprivrede, turizmu, kao i u oblasti nekretnina, informativno-komunikacionih tehnologija i industriji farmaceutskih proizvoda.

PCPress.rs Image

U okviru foruma u Solunu će biti održano više od 250 B2B sastanaka između grčkih i srpskih privrednika nakon konferencijskog dela, kroz koje će biti realizovati važni sporazumi i transakcije. Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke nadležan za evropske i međunarodne ekonomske odnose, Georg Katrugkalos istakao je u pozdravnoj reči da do ovog skupa ne dolazi slučajno, imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske političke i ekonomske odnose između dve zemlje. On je podsetio da je Grčka gotovo sedam godina bila u dubokoj recesiji iz koje je izašla prošle godine, ocenivši da je zato sad pravi trenutak za intenziviranje bilateralne saradnje sa stranim partnerima, kako iz sveta tako i iz zemalja regiona, a pre svega sa Srbijom koja je na putu ulaska u Evropsku uniju.

Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Grčkom iznosila je u 2017. godini 448,5 miliona evra. Ukupan srpski robni izvoz u tu zemlju iznosio je 162,1 milion evra, što Grčku svrstava na 23. mesto na listi zemalja u koje najviše izvozimo, sa učešćem od 1,1 odsto u ukupnom izvozu. Srbija je, s druge strane, prošle godine iz Grčke uvezla robu u vrednosti od 286,4 miliona evra, pri čemu se Grčka našla na 19. mestu na listi zemalja iz kojih najviše uvozimo, sa učešćem od 1,5 procenata u ukupnom uvozu Srbije. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,6 odsto.

Izvor: Novosti

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,