Top50 Glas publike

Na Islandu ukradeno na stotine servera za rudarenje Bitkoina

Prema izveštaju Associated Press-a, tokom 3. i 4. marta iz data centara na Islandu ukradeno je oko 600 servera, koji će se, kako se pretpostavlja, koristiti za rudarenje kriptovaluta.

PCPress.rs Image

Svako ko poseduje bilo kakav računar pomisli kako bi mogao da postane digitalni rudar, ali je proces rudarenja u sadašnjem trenutku prilično težak. U početku se tek nekoliko hiljada ljudi interesovalo za kriptovalute, pa je svako ko je posedovao moćniji kućni računar u slobodno vreme mogao da rudari. Tako su u kripto-svitanje korisnici mogli da izrudare na hiljade bitkoina, što bi ih danas učinilo milionerima. Ali kako se na milione korisnika priključilo mreži, te je vrednost porasla, velike kompanije su počele sa izgradnjom farmi servera, gde je na hiljade grafičkih procesora zaduženo za rudarenje. Stoga prosečni računari nemaju ni približno dovoljno snage da bi mogli da budu konkurentni, te zarade neki delić bitkoina, ili neke druge valute.

Tako su oni koji nisu mogli da postanu kripto-rudari, a žive na Islandu, odlučili da do neophodne opreme dođu tako što su ukrali servere koji, kako se procenjuje, ukupno vrede oko dva miliona dolara. Do sada je uhapšeno jedanaestoro osumnjičenih, ali oprema još uvek nije vraćena. Na ukradenim serverima nije bilo poverljivih podataka, pa se tako radi samo o finansijskom gubitku. Ako se ukradeni serveri budu koristili za rudarenje, kriminalci će na taj način generisati veću dobit nego kada bi prodali ukradenu opremu, a organi reda bi u tom slučaju mogli da lociraju ukradene servere, a na osnovu velike potrošnje energije koja je potrebna za rudarenje.

Pročitajte i:  Veli – podrška kripto investitorima kroz mentorstvo i automatizaciju

PCPress.rs Image

Klima, te pristup obnovljivoj energiji, učinili su da izgradnja data centara postane popularan poslovni model na Islandu, što je privuklo one koji su željni rudarenja, a nisu uspeli da pronađu legalni put do neophodne opreme.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,