N Central domination

Na Saturnu otkriven ciklon koji traje pet godina

Saturn-3D-Space-Screensaver_1Istraživači s Univerziteta u Baskiji prate ciklon na Saturnu koji traje više od pet godina. Reč je o najdužem ciklonu otkrivenom do danas na bilo kojoj džinovskoj planeti sunčevog sistema. Cikloni najčešće ne traju dugo, te istraživači sa zanimanjem prate ovaj koji traje nekoliko godina. Tim je počeo da ga prati 2004. godine, iste godine kad je svemirska letilica Kasini počela da šalje snimke sa Saturna. Uspeli su da potvrde trajnost tog ogromnog ciklona, čija je veličina približna evropskom kontinentu. Istraživanja traju sve do današnjeg dana. Prečnik ciklonskog vrtloga veći je od četiri hiljade kilometara.

Tim je analizirao horizontalnu morfologiju ciklona i vertikalnu strukturu oblaka, a uz pomoć matematičkih simulacija napravio i model unutrašnje cirkulacije ciklona i njene interakcije sa spoljnim vetrovima. Bilo je veoma teško izmeriti unutrašnje vetrove vrtloga zbog slabog kontrasta na snimcima, ali istraživači su uspeli da otkriju kako nisu mnogo jaki u odnosu na sam ciklon. Ogromni vrtlog kreće se brzinom od 245 kilometara na sat, a najveća brzina vetrova na ivicama je 72 kilometra na sat.

Pročitajte i:  Prstenovi zbog kojih Saturn liči na patuljka

Ciklon na Saturnu privukao je pažnju istraživača i zbog svog fizičkog izgleda, koji je veoma sličan Crnoj pegi na Neptunu, koja je ‒ kao i Crvena pega na Jupiteru ‒ anticiklon. Anticikloni su daleko stabilniji, što znači da njihovi vrtlozi traju mnogo duže od ciklonskih na džinovskim planetama. U poređenju s velikim i dugotrajnim anticiklonima na Jupiteru, ciklon na Saturnu ima slabu cirkulaciju. Naučnici nestrpljivo čekaju podatke za 2010. godinu kako bi videli da li se ciklon pojačao u odnosu na prošlu godinu. Poslednji raspoloživi podaci su za prošlu godinu zato što NASA objavljuje snimke s Kasinija nakon što se navrši cela godina.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,