BIZIT 2022

Nacionalni .RS domen proslavio jedanaesti rođendan

Juče je, 12. marta, world wide web proslavio trideseti rođendan, a srpsko parče interneta takođe može da se pohvali dvocifrenim jubilejem jer je nacionalni domen .RS navršio jedanaest godina. Tačno u podne, 10. marta 2008. godine počela je registracija .RS domena, a jedanaesti rođendan proslavilo je ukupno 104.193 registrovanih naziva domena, prema evidenciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), koji upravlja nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ.

PCPress.rs Image

Domen .RS nije dočekao rođendan nespreman, već je svoje korisnike počastio novim latiničkim karakterima koje je moguće upotrebiti pri registraciji naziva domena. Naime, od 5. marta u podne omogućena je slobodna registracija IDN (Internationalized Domain Name) naziva u okviru .RS domena. To znači da „ošišana latinica“ u nazivu domena više nije nužnost, već stvar izbora. Naime, pri registraciji naziva domena moguće je upotrebiti ukupno 67 latiničkih slova koja se koriste u pismima čak 13 jezika koji se govore u Srbiji.

Svi koji žele mogu da registruju naziv .RS domena koristeći slova ne samo srpskog, već i  albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika. Srpski .RS domen, nacionalni internet domen najvišeg nivoa (ccTLD), je jedan od najmlađih takvih domena u Evropi.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Šest Microsoft Edge prečica koje trebate da isprobate
eFakture

Tagovi: , ,