TrendMicro

Nadzorni odbor Facebook-a pregledaće sadržaj iranskih protesta

Nadzorni odbor Facebook-a razmatra odluku kompanije da ukloni objavu u kojoj se poziva na smrt iranskog vrhovnog vođe Ayatollah Ali Khamenei nakon protesta širom zemlje u zemlji. U svom saopštenju odbor opisuje julski post kao karikaturu Khamenei kako bradom hvata “ženu koja nosi hidžab”. Na slici je natpis koji poziva na smrt „anti-ženske islamske vlade“ i njenog „prljavog vođe Khamenei “. Dok je Facebook uklonio objavu zbog podsticanja nasilja protiv političkog lidera, kompanija ga je kasnije vratila u avgustu nakon što je odbor odlučio da razmotri odluku, navodi se u saopštenju.

PCPress.rs Image

Najava revizije dolazi nedeljama nakon što su širom Irana izbili protesti zbog smrti 22-godišnje Mahsa Amini dok je bila u policijskom pritvoru zbog kršenja zakona o skromnosti u zemlji u septembru. Protesti su održani u više od 45 gradova u poslednje dve nedelje, a desetine ljudi su navodno ubijene i povređene od strane iranskih bezbednosnih snaga. Khamenei je stao na stranu policije, optužujući SAD i Izrael da su proizveli nemire.

„Pošto ne možemo da čujemo svaku žalbu, Odbor daje prioritet slučajevima koji imaju potencijal da utiču na mnoge korisnike širom sveta, koji su od kritične važnosti za javni diskurs ili postavljaju važna pitanja o politici Mete“, naveo je odbor u svom saopštenju.

Pročitajte i:  TikTok ujedinjuje neprijatelje

Poslednjih meseci, Facebook i njegova matična kompanija Meta borili su se da razviju politiku i adresiraju sadržaj koji poziva na političko nasilje ili smrt državnih lidera, poput ruskog predsednika Vladimira Putina. U martu je Meta rekao da su „pozivi na smrt šefa države“ prekršili pravila kompanije.

Odbor ohrabruje javni komentar o reviziji do 18. oktobra. Kada članovi donesu odluku, mogu da izdaju preporuke o politici Facebook-u. Kompanija nije obavezna da primeni preporuke, ali mora da odgovori odboru u roku od 60 dana nakon objavljivanja odluke.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *