Nagrada „Petar Damjanović“ dodeljena peti put

Boris Damjanovic direktor OSA Aleksandar Milovanovic dobitnik nagrade Zeljko Tomic direktor OSA i dr Pavao Bojanic predse Kompanija OSA Računarski Inženjering, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke, petu godinu zaredom dodelila je nagradu „Petar Damjanović”, za najbolji rad iz oblasti izrade mašina i uređaja programskim paketom AUTODESK Inventor. Dobitnik ovogodišnje nagrade, koja iznosi 1.000 evra, jeste Aleksandar Milovanović, student Mašinskog fakulteta u Beogradu za rad “SUS motor – motorcikl”. Nagrada je ustanovljena u cilju promovisanja novih tehnologija, a pravo učešća na ovogodišnjem konkursu imali su studenti mašinskih fakulteta i visokih strukovnih škola Republike Srbije, dok će sledeće godine konkurs obuhvatiti i studente iz Slovenije i Hrvatske.

„Ova godina je za kompaniju OSA Računarski inženjering posebno bitna. Jedna od osnovnih delatnosti kompanije OSA od njenog osnivanja bila je zastupanje Autodeska na našem tržištu. Ove godine se tržište za nas proširilo, dobili smo distribuciju na novim teritorijama, i to u Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji. Otvorili smo i dve nove firme u Hrvatskoj i Sloveniji, i želja nam je da se konkrurs „Petar Damjanović“ podigne na viši nivo održavanjem istog i u te dve zemlje“ rekao je Željko Tomić, direktor kompanije OSA računarski inženjering.

Nagrada „Petar Damjanović“ dodeljuje se od 2007. godine studentima koji na najbolji način povežu idejno rešenje sa mogućnošću njegove realizacije u programu Autodesk Inventor, kako bi se konkurentan proizvod plasirao na tržište u najkraćem roku. Autodesk Inventor namenjen je radu sa izuzetno složenim sklopovima, a tehnička dokumentacija se dobija automatskim kreiranjem željenih projekcija modelovanog dela ili sklopa. Pored svih svojstava koja mora da poseduje program te kategorije, Inventor ima i razvijene alate za dobijanje proračuna putem metode konačnih elemenata i izradu animiranih prezentacionih materijala.

Da podsetimo, prošle godine, osim dodele nagrada, kompanija OSA računarski inženjering tehnički je opremila i AUTODESK računarsku učionicu na Mašinskom fakultetu u Beogradu, kako bi pomogla budućim mašinskim inžinjerima da savladaju standarde 3D CAD projektovanja. Pored Autodeskovog softvera učionica je opremljena i ploterom Canon image PROGRAF iPF815, koji je donacija kompanije OSA Računarski inženjering Mašinskom fakultetu.

Konkurs i nagrada „Petar Damjanović“ nose ime po jednom od osnivača kompanije OSA Računarski inženjering koji je doprineo razvoju saradnje mašinstva i informatike u našoj zemlji i inostranstvu. Osim toga, on je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta, a radio je i na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

 

Izvor: Osa

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,