Najavljeno prvo takmičenje Telenor Smart City Challenge Serbia

Na konferenciji za medije u Privrednoj komori Srbije najavljeno je prvo takmičenje Telenor Smart City Challenge Serbia 2016“, namenjeno startap preduzećima i timovima programera u cilju pronalaženja najboljih rešenja, zasnovanih na aplikacijama za širok spektar urbanih problema u ekologiji, saobraćaju, prevozu, putovanjima i kupovini

Ellecta---like-poster

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je  je da je cilj tog takmičenja da podstiče mlade talentovane ljude da razviju svoje ideje za unapređenje kvaliteta života u lokalnim zajednicama kroz mobilne aplikacije iz domena pametnih gradova. Smart Cities integriše ICT, energetiku, i transportni sektor u inovativnom rešavanju problema velikih gradova kao što je zakrčenost saobraćajnica, zagađenost vazduha, visoka cena energije, da bi se postigla veća mobilnost građana, uštedela energija, ali u isto vreme zaštitila životna sredina. U okviru projekata, kako kaže, planirana je obuka koja će mladim inovativnim ljudima pomoći da na tim idejama uspešno grade sopstveni biznis.

Izvršni direktor u Telenoru Nemanja Žilović rekao je da je važno da u društvu postoji snažan IT sektor, a da u Srbiji ima dosta talentovanih mladih sa dobrim idejama.

Menadžer ovog projekta, Đorđe Đorđević, predstavnik BEUM-a, naveo je da će deset najboljih finalista ući u osmomesečni program mentorstva ICT Hub, a da će se u finalu koje je planirano u decembru birati tri najbolja tima/ideje. Glavni cilj je promovisanje rešenje iz koncepta pametnih gradova u Srbiji i pokretanje diskusije u cilju fazvoja ovog koncepta u našim gradovima.

Ukupan novčani fond za najbolje timove koji moraju imati po tri člana je 10.000 evra, a najbolji tim posetiće accelerator u inostranstvu u trajanju od dve nedelje. Tri najbolja tima ućiće i partnerski odnos sa Telenorom, odnosno ta kompanija postaće vlasnik 10 odsto  novoosnovanih kompanija i dati doprinos u distribuciji aplikacija.

Prijave za takmičenje su otvorene do 28. avgusta, a formular za prijave i uslovi konkursa predstavljeni su na sajtu www.smartcitychallenge.rs

Izvor: Telenor

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,