Najbogatiji čovek na svetu zainteresovan za Telekom Srbija

karlos_slim_281110 Američka kompanija "American mobile" otkupila je dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu dela akcija kompanije "Telekom Srbija", saznala je 27. novembra agencija Beta u Vladi Srbije.

Vlasnik američke kompanije je najbogatiji čovek na svetu Karlos Slim čija se imovina, prema magazinu Forbs, procenjuje na 53 mlrd EUR.

Kompanija "American Mobile" je u vlaništvu porodice Slim i najvećeg američkog operatera AT&T. Slim je vlasnik 45%, a AT&T 25%, a ostatak akcija imaju mali akcionari i jedan fond.

Kompanija je megaoperater i ima više od 211 miliona korisnika mobilne i 25 miliona korisnika fiksne telefonije.

Kompanija "Telekom Srbija" imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

Kako Beta saznaje, Grci su najavili da će sigurno prodati svojih 20% akcija kompanije Telekom, a zvaničnu odluku će saopštiti do kraja godine.

Vlada Srbije produžila je u četvrtak "zbog velikog interesovanja" rok za otkup tenderske dokumentacije za kupovinu dela akcija Telekoma do 10. decembra.

Pročitajte i:  Google počinje sa lincenciranjem Stadia tehnologije

Dokumentaciju za učešće na tenderu ranije su otkupili "Telekom Austrije", "Deutsche Telekom" i "France Telekom".

Vlada Srbije poseduje 80% akcija "Telekoma", a preostalih 20% akcija poseduje grčki OTE, u kojem "Deutsche Telekom" ima 30% udela.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51% akcija "Telekoma Srbije", čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 mlrd EUR.

Ko je Karlos Slim?

Karlos Slim Elu, 70-godišnji tajkun iz Meksika, prvi je bogataš rođen van Sjedinjenih Američkih Država koji je u poslednjih 16 godina dospeo na vrh liste milijardera magazina "Forbs". Njegovo bogatstvo procenjuje se na 53,5 milijardi dolara, što je malo više od imovine Bila Gejtsa, osnivača "Majkrosofta". Ovo je, takođe, prvi put da se na listi našla osoba iz "ekonomije u razvoju".

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,