Najbolja IT uskršnja jaja

Uskrs se završio ali to ne znači da potraga za jajima mora da se završi. Ukoliko volite čuvene Easter eggs, tj. skrivene simbolike i šale, imamo za vas pravi specijalitet. Ovo su najbolja IT Uskršnja jaja koji će vas naterati da uređaje oko sebe gledate na drugi način. 

PCPress.rs Image

Kao što verovatno znate, Easter egg (uskršnje jaje) u popularnoj kulturi predstavlja internu šalu, poruku, fotografiju ili funkciju koja je skrivena negde u okviru proizvoda. Ova jaja su obično skrivena u programima, video-igrama, filmovima, ali i u okviru hardvera. Ukoliko ste gledali film Ready Player One, onda znate i gde je viđen prvi Easter egg (pod tim imenom). Termin je osmišljen kako bi se opisala tajna funkcija u okviru Atari igre Adventure koja je ohrabrivala igrače da pronađu tajnu poruku programera.

S godinama se ova praksa odomaćila, pa tako ove skrivene poruke možemo najčešće sresti u industriji zabave gde je njihovo prisustvo praktično obavezno. Nas ovog puta najviše interesuju primeri skrivenih poruke gde ih najmanje očekujemo – u okviru “ozbiljnog” softvera  i hardvera. Pred vama su najbolji IT Easter eggs!

Android OS mini igra

PCPress.rs Image

Tvorci Android operativnih sistema vole da se poigraju pa tako u svakoj novijoj verziji ovog sistema možete pronaći neku zanimaciju. Ako vas zanima šta su to autori spremili u vašoj verziji operativnog sistema idite na Setting pa na opciju About. Sada je potrebno da više puta tapnete broj verije OS-a. Kad se pojavi logo tapnite ga pet puta i držite prst dok se ne pojavi Easter egg. Šta se krije iza logoa zavisi od verzije koju imate.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

OS X Tetris

os X tetris

Tetris je jedna od najpopularnijih igara pa je sasvim prirodno da je jedan od najpopularnijih Easter egg-ova. Ukoliko koristite OS X Mac otvorite Finder, idite na Applications a onda na Utilities. Otvorite Terminal i unesite “emacs” i pritisnite Return. Pritisnite Esc i X zajedno i ukucajte “tetris”. To je samo jedna od opcija – probajte da ukucate i “pong”, “snake” ili “doctor” (ako vam treba virtuelni psihoterapeut). Steve Jobs je svojevremeno zabranio ubacivanje ovakvih neozbiljnosti u Apple proizvode, ali se sa ovom praksom nastavilo nakon njegove smrti.

Još jedan Tetris – na osciloskopu

osciloskop

Kad smo kod Tetrisa, isti možete igrati i na osciloskopu HP 54600B. Sad bismo mogli da vam objasnimo kako da dođete do toga da odigrate partiju na ovom uređaju, ali kolike su šanse da ga imate kod kuće? Ukratko, treba da pritisnete neke dugmiće u isto vreme i prikazaće vam se ova magična ruska igra sa ciglama. Ako znate nekog ko se dosađuje na poslu koji je vezan za osciloskop, ulepšajte mu radne sate ovim otkrićem.

Sportska simulacija na Facebook Messenger

Dok pratite šta Mark Zuckerberg radi pred kongresnom komisijom, možete ludo da se zabavljate igrajući košarku na Facebook Messengeru. Da biste odigrali jednu partiju, potrebno je da pošaljete košarkaški emoji u chat i da ga onda pritisnete. Ovo će omogućiti da ubacujete loptu u koš i uživate u magičnoj igri pod obručima. Ako vam to nije dovoljno uvek možete da igrate regularne igre koje vam je Facebook pripremio. Oni se kunu u da na ovaj način neće skupljati podatke o vama. 

Pročitajte i:  Apple je najavio RCS podršku

Oživite Chrome dinosaurusa

PCPress.rs Image

Svi znamo za dinosaurusa koji se pojavljuje kada je neka strana nedostupna u offline modu. Ali malo ko zna da je ovaj T-Rex deo igre gde isti beskonačno trči i preskače kaktuse. Da biste došli do igre potrebno je da kad se pojavi čuvena strana kliknete više puta na ekran ili pritiskate “space”. Aktiviraće se endless run igra koja će vam skratiti vreme dok se ne vrati internet konekcija. 

Google search pošalice

PCPress.rs Image

Google pretraga nudi mnoge skrivene igrice i pošalice, a jedna od njih je Zerg rush. Kad ukucate u search termin “Zerg rush” aktiviraćete napad nula koje morate da upucavate ako želite da sačuvate rezultate pretrage. Igrica je inspirisana igrom StarCraft, koja je očigledno jedna od omiljenih programerima iz Googlea. 

Ukoliko želite da vam se pretraga prevrne kao da se nalazi u buretu, onda ukucajte “do a barrel roll”. Ukoliko vam je hitno potrebna libela a nemate je pri ruci, ukucajte na svom telefonu u Google pretrazi “bubble level” – i problem je rešen. Sad možete da zidate kuću sigurni da imate sav potreban alat pored sebe. Ovo su samo neki od Easter eggova koji se kriju u Google proizvodima, a za objavljivanje svih bi nam trebao poseban, poduži, tekst.

Najzabavnija greška 404 

PCPress.rs Image

Kad neka strana “pukne” obično izađe error 404, što je obično sinonim za frustraciju. Ipak, jedan sajt je odlučio da vas zabavi ukoliko naletite na ovaj problem. Po uzoru na čuvenu scenu iz filma Jurassic Park, kreirana je stranica nouveller.com/404 gde možete da se prisetite čuvenog iritantnog lika koji je pustio dinosauruse na slobodu. Da biste pokrenuli akciju potrebno je da kažete magičnu reč, tj. da upisete reč “please”. 

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Kad smo već kod grešaka, obratite pažnju na ovu stranicu koja nije klasičan Easter egg, ali zaslužuje pohvale. Ukoliko vam se na ovom sajtu desi čuveni “page not found” sajt će vas utešiti navođenjem svega što nije pronađeno u istoriji. To će vam sigurno pomoći da se bolje osećate, ako ništa drugo.

Kindle igrice umesto čitanja

PCPress.rs Image

Kindle koristite da biste čitali knjige, ali zašto u pauzama ne biste odigrali partiju Minesweepera? Odložite svoju e-knjigu, pritisnite Home a onda držite Alt, Shift i M. Pojaviće se jedna od najpopularnijih igrica koja će vam pomoći da skrenete misli sa ruske književnosti u koju ste se udubili. Ko bi rekao da je Kindle ustvari gaming konzola?

IT uskršnja jaja su svuda oko nas

Ovo su samo neki od Easter eggova koje su programeri skrivali u trenucima dokolice. Ukoliko volite potragu za ovim svojevrsnim uskršnjim jajima, preporučujemo vam krstarenje po Redditu i YouTubeu gde fanovi skrivenih poruka troše svoje vreme kako bi vam pokazali skriveni svet iza fasade ozbiljnih programa. Ko zna, možda se neki od skrivenih poruka nalazi baš na stranici PC Press. Ako pronađete nešto, javite nam!

Facebook komentari: