Najbolje aplikacije za putovanja

Počinje planiranje prolećnih i letnjih odmora, a da se ne biste našli u „nebranom grožđu” dok ste u romingu, izdvojila sam za vas nekoliko korisnih aplikacija koje će vam olakšati boravak gde god da otputujete.

Neke od njih zahtevaju pristup internetu, neke ne, ali najbitnije je da će vam  snalaženje u stranim gradovima postati lakše.

Airbnb

Airbnb-02Umesto da guglate the most cheapest accommodation, registrujte se na Airbnb i istražite sobe i apartmane širom sveta koje vam lokalci nude po zaista povoljnim cenama.

Pored raspona novca i slobodnih dana, možete da birate i vrstu smeštaja i tražite neke specijalne uslove. Ovo je dobra prilika da upoznate žitelje grada u koji idete i doživite ga iz sasvim posebne perspektive.

Lako se stupa u kontakt s ponuđačem tako da možete i da pregovarate oko različitih dodatnih troškova.

Savet: nemojte izbegavati one koji nemaju nijedan review, možda su jednostavno tek počeli da oglašavaju stan, pa su zato snizili cenu.

 

 

 

XE currency

Odličan alat za brzo poređenje valuta. Koliko puta ste samo „lomili” glavu da preračunate koja vam se valuta najviše isplati i koliko novca da razmenite, pa tražite kursne liste, niste sigurni koja je dobra itd. Zanimljivo je da se u ovoj aplikaciji kursne liste apdejtuju iz minuta u minut i zaista su pojedine valute identične kursu Narodne banke Srbije, dok se neke razlikuju možda za dinar.

Pročitajte i:  Novi Android malver krade finansijske podatke iz 378 bankarskih i wallet aplikacija

Aplikacija uključuje bukvalno svaku svetsku valutu i o svakoj ima neke osnovne informacije – za srpski dinar kaže da mu je nadimak Glava.

WiFi finder

WiFi-finder-01Ako ste u nekom stranom gradu i želite da popijete i pojedete nešto ali radije na mestu koje ima WiFi, ova aplikacija obaviće posao umesto vas.

WiFi finder u jednom kliku pronalazi slobodne mreže u okolini, kao i one za koje je potrebna lozinka.

Ovakva radnja zahteva WiFi, ali postoji i traženje javnih mreža putem GPS-a, što znači da će vam uraditi posao čak i kada nemate net.

A i poštedeće vas trošenja novca u lokalu koji nema WiFi.

 

 

 

 

 

Foodspotting

Foodspotting-03Aplikacija po ukusu ljubitelja hrane koji vole da znaju druga mišljenja o jelima i restoranima, ali nudi mogućnost da podelite i svoj doživljaj s drugima.

Nešto poput Foursquarea za gurmane, koja naglasak ne stavlja toliko na same restorane koliko na hranu u njima. Sve veći broj korisnika i „amaterskih kritičara“ proporcionalno smanjuje šansu da se prvi odlazak u nepoznat restoran završi nezadovoljstvom ili bolom u stomaku.

Pročitajte i:  Mozilla će ukinuti podršku za aplikaciju Firefox Lockwise

Vrlo jednostavan interfejs omogućava brzu i laganu pretragu jela i restorana, dok su kategorije: najbolje, najbliže i specijaliteti, posebno istaknute za one koji ne znaju tačno šta im se u tom trenutku jede. Mogućnost dodavanja jela i restorana u omiljene olakšava stalnim korisnicima planiranje i vođenje evidencije.

 

 

 

 

Packpoint

Packpoint-02Pakovanje je najgori deo svakog puta. Uvek nešto zaboravimo ili pravimo liste da ne bismo zaboravili. Packpoint vas neće spakovati, ali napraviće listu potrebnih stvari umesto vas.

Odaberete datum svog odlaska, grad (podržano by Google), a onda tip putovanja (posao ili zadovoljstvo), a zatim i aktivnosti kojima ćete se tamo baviti.

U zavisnosti od toga, aplikacija pravi liste najbitnijih stvari za vas u koje vi možete dodavati svoje stavke, a nudi i podatke o vremenskoj prognozi. Samo još da ima malog robota koji će to sve ubaciti u kofer umesto vas i ovo će biti pravo olakšanje života za one koji često putuju.

 

 

 

 

Hipmunk

Hipmunk-01Ova aplikacija vam omogućava brzu i jednostavnu pretragu i rezervaciju smeštaja i avionskih letova i tako planiranje puta čini izrazito jednostavnim.

Mogućnosti poput pretrage najjeftinijih i najbržih letova, last minute, popusta za smeštaj, detaljnih opisa hotela, izrazito preciznih kritika prethodnih posetilaca, uz jednostavnost i pristupačnost same aplikacije neki su od razloga zašto je 2013. godine svrstana među najbolje aplikacije na Google play-u.

Pročitajte i:  Osam grešaka koje pravite na svom Android telefonu 

Za razliku od drugih agregatora letova i hotela, Hipmunk se ne zaustavlja na odabiru najjeftinijih, već traži za vas najbolji odnos cene i kvaliteta, odnosno svega onoga što će sprečiti da najjeftinije postane ulaznica za pakao.

Hipmunk takođe generiše i ponude za prenoćište sa Airbnb sajta.

 

 

 

 

Google maps

Google-maps-02Na kraju, tu je nezaobilazni Google. Verovatno su vam svima poznate mogućnosti koje Google maps ima, ali osim snalaženja u sopstvenom gradu, ove mape pomažu vam da ne zalutate ni u inostranstvu.

Naravno, za rad mapa neophodan je internet, ali evo jednog saveta: dok imate internet, očitajte mapu grada u kome se nalazite i nemojte brisati keš memoriju.

Aplikacija će sačuvati ove podatke i moći ćete da je koristite u offlineu. Google mape često se ažuriraju, tako da na njima možete videti metro, autobuske linije, restorane, kafiće i sve ono što će vam ulepšati i olakšati boravak u bilo kom gradu na svetu koji se nalazi na Google mapama.

Jo­va­na Vu­kić (@Jo­va­na­Vu)

(Objavljeno u časopisu connect#50)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,