Top50 Glas publike

Najbolje iz 2022. godine: Telefoni i nosiva tehnika

Poslednji dani 2022. godine su pravo vreme za naš tradicionalni pregled utisaka o proizvodima i uslugama s kojima smo se susreli u proteklih 12 meseci. Iz mase uspomena odabrali smo one koje su ostavile najjači utisak, ali i proizvode koji su uticali (ili će tek uticati) na računarsko tržište. Konkurencija je bila jaka, odlučivale su nijanse ali i subjektivna ocena. Zato ovaj tekst nemojte smatrati rang-listom, već našim pogledom na ICT scenu.

PCPress.rs Image

Kod mobilnih telefona malo toga se promenilo u odnosu na prethodnu godinu. Istina, dobili smo brže procesore, više memorije, bolje kamere, ekrane s većom frekvencijom osvežavanja i, generalno, malo dugotrajnije baterije. Sve ostalo je slično kao i kod prošlogodišnjih modela. Slična situacija je i s nosivim uređajima (pametnim satovima i smart narukvicama). U obe varijante možemo da kažemo da se radi samo o evoluciji postojećih modela, bez mnogo inovativnosti.

Samsung Galaxy Z Fold4 – Telefon sa savitljivim ekranom

PCPress.rs Image

Konačno možemo da kažemo da preklopni telefoni sa savitljivim ekranom polako ulaze na mainstream tržište. Svaki proizvođač koji iole drži do sebe u ponudi ima barem jedan takav model, ali je Samsung i dalje neprikosnoven. Iako nije najprodavaniji, Galaxy Z Fold 4 je najbolji telefon sa savitljivim ekranom. U odnosu na prošlogodišnji model, dobili smo za nijansu veći spoljni ekran, otporniji savitljivi ekran, noviji čipset i znatno poboljšan sistem kamera. Drugim rečima, unapređenja su napravljena tamo gde je najpotrebnije – na ključnim komponentama telefona. Čak su i neke aplikacije prvi put prilagođene ovako velikom ekranu.

Pročitajte i:  Intervju: Vladimir Ostojić, Motorola - Na krilima uspeha

Cena: 220.000 dinara.

Motorola Edge 30 Ultra – Najbolji monoblok telefon

PCPress.rs Image

Već nekoliko godina Motorola telefoni gotovo da prate eksponencijalnu krivu rasta. Agresivna cenovna politika, uz pametno odabrane kompromise, pokazali su se kao dobitna kombinacija u srednjoj klasi. Ove godine Motorola je modelom Edge 30 Ultra uspešno napala i tržište premijum modela. Uostalom, to je bio prvi telefon s kamerom rezolucije 200 Mp, prvi je ponudio punjenje snagom 125 W, doneo OLED ekran sa osvežavanjem na 144 Hz (koje je pre toga bilo dostupno samo na nekoliko gejming telefona), vrhunski procesor… Ukratko, smartfon koji je ponudio sve što najbolji telefon treba da ima, po ceni koja je znatno niža nego kod direktnih konkurenata.

Cena: 100.000 dinara.

Huawei Watch GT 3 Pro – Pametni sat za svaku priliku

PCPress.rs Image

Ako uzmemo u obzir odnos cene, kvaliteta i funkcionalnosti, Huawei Watch GT 3 Pro je model bez premca. Sa sličnim specifikacijama, materijalima od kojih su izrađeni i ponuđenim opcijama, direktni konkurenti znatno su skuplji od ovog pametnog sata. Posebno je pohvalno što baterija bez problema može da izdrži dve nedelje, opet bez premca u klasi. Titanijumsko kućište objedinjuje sportski i poslovni stil, tako da ga, uz aktiviranje odgovarajućih skinova ekrana, možete nositi i prilikom treninga, ali i u najformalnijim prilikama. A veliki broj sportskih i zdravstvenih funkcija omogućava da aktivno pratite napredak svog treninga i da uvek budete informisani o svom zdravstvenom stanju.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S8 Ultra: Gigant kao klasa za sebe

Cena: 67.000 dinara.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *