BIZIT 2022

Najbolje privatne kompanije u 2018. godini iz oblasti cloud tehnologije

Cloud computing danas pokreće svet, od kompanija koje proizvode rakete, do tradicionalnih kompanija u oblasti bankarstva i konstrukcije. Način na koji sarađujemo, koristimo infromacije, čuvamo podatke i delimo ih sa svetom su povezani sa cloud tehnologijom koja nije samo tehnička inovacija već i industrijska. Forbes je sastavio listu The Cloud 100, koja prikazuje najbolje i najobećavajuće privatne kompanije u sektoru cloud tehnologije.

PCPress.rs Image
Patrik i Džon Kolison, vlasnici kompanije Stripe, vredne 9,2 milijarde dolara

Na vrhu liste su se našli Stripe, kompanija za online plaćanje osnovana od strane dva brata iz Irske (Patrik i Džon Kolison), koja vredi 9,2 milijarde dolara. Stripe se koristi kao online set alata za digitalno plaćanje, koji pomaže u tranksakcijama Lyft-a, Target-a, Under Armour-a i Unicef-a.

Nakon Stripe-a, u pet najboljih na listi se nalaze Slack, sa svojim softverom za timsku i poslovnu komunikaciju, zatim servis za video poruke Zoom Video Comunications, sistem za obezbeđenje Tanium i Procore, koji pravi softver za konstrukcionu tehnologiju.

Na ovoj listi je, u odnosu na prošlogodišnju, čak 27 novih kompanija, od kojih je na 14. mestu UiPath, koja se bavi robotskom automatizacijom. Pored ove, zanimljive su i HashiCorp, proizvođač developer alata i Darktrace, kompanija za obezbeđenje podržano kroz AI, koju vodi tim bivših istraživača i agenata vlade SAD-a i UK-a.

Pročitajte i:  Logitech i Tencent Games razvijaju cloud-baziranu ručnu konzolu

Teritorijalno posmatrano, oblast San Franciska dominira na ovoj listi sa 51 kompanijom od 100, a sledeći su New York (11) i Boston (7), Utah (4). Od firmi smeštenih van Amerike na listi su kompanije iz Velike Britanije, Estonije, Izraela, Holandije i Švajcarske. Najmanje dve od ovih 100, InVision i Zapier su bez predstavništva.

U najbolje rangiranim komanijama koje predvode žene je Eventbrite, kompanija za prodaju karata za događaje koji je osnovala Julia Hartz.

Najbrojnija kategorija je infrastruktura i proizvodja alata (developer tools) sa 15 kompanija, zatim prodaja i podrška i kategorija bezbednosti sa 12 kompanija, te analitika sa 11. Na top 20 na listi su najbrojnije kompanije iz oblasti bezbednosti podataka (4) i analitike (4).

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,