BIZIT 2022

Najbolje u 2016.

Čime su nas proizvođači IT opreme obradovali tokom protekle godine? Napravili smo malu retrospektivu uređaja koji su na nas ostavili najjači utisak.

Desktop komponente

Klasični desktop računari polako ali sigurno izlaze iz mode. To je za pro­izvođače hardvera i dalje ogromno tržište, ali vidi se da svi prebacuju fokus na prenosive uređaje. Ipak, nekoliko stvari je obogatilo kućišta hiljada desktop računara širom sveta.

Grafička kartica
ASUS ROG STRIX‑GTX1080‑O8G‑Gaming

Najskuplja grafička kartica namenjena šiokom tržištu Cena je visoka, ali opravdana pošto je kartica superiornija čak i od referentne NVIDIA GeForce GTX 1080 Founders Edition. Uz to, poseduje programabilno RGB osvetljenje koje odlično izgleda u kućištima s providnim bočnim panelom. ASUS‑ova verzija je znatno tiša zahvaljujući specijalnom DirectCU III sistemu kulera, pri čemu ostvaruje i do 30 odsto bolje hlađenje od referentne verzije.

SSD
SSD Samsung 850 EVO

SSD je zasnovan na inovativnoj Samsung‑ovoj 3D V‑NAND arhitekturi flash memorije koja obezbeđuje gušće pakovanje podataka, kao i bolje performanse SSD‑a. U njemu je implementirana Samsung TurboWrite tehnologija kojom je postignuta skoro dvostruko veća brzina nasumičnog upisivanja podataka nego kod prethodnih modela, a i brzine sekvencijalnog čitanja i pisanja podataka u samom su vrhu u klasi. Sigurnost podataka zagarantovana je hardverskim mehanizmom za potpuno šifrovanje diska koji koristi pouzdanu AES 256 tehnologiju kriptovanja. Postoji u varijantama od 250 GB, 500 GB i 1 TB, pa pokriva širok dijapazon potreba korisnika.

Laptop računari

Extended view of Dell Inspiron 11 3000 Series (Model 3162, Rocket) Non-Touch 11-inch notebook computers.

Ako je desktop tržište u opadanju, prenosivi računari doživljavaju procvat. U toku 2016. godine predstavljeno je mnogo interesantnih modela, pa nam je bilo veoma teško da suzimo izbor. Na kraju, smo odabrali…

Zamena za desktop
Dell Inspirion 15 3558

Dell‑ovi prenosivi računari iz serije Inspirion 15 3000 pokazali su se kao kvalitetna zamena za desktop računare. Modeli koji se prodaju u Srbiji imaju dobar odnos kvaliteta i cene, kao i solidan hardver. Baterija dugo traje, računar je elegantnog dizajna, nije preterano težak i može da se nosi, a tastatura je otporna na prolivanje tečnosti. Osnovna varijanta kod nas se prodaje sa 4 GB RAM‑a (ne bi mu škodilo da se doda još toliko), diskretnom NVIDIA GeForce 920M grafikom sa 2 GB DDR3 sopstvene memorije i i5 procesorom koji radi na 2,2 GHz.

Subnotebook računar
Dell Inspirion 11 3162

I u kategoriji laganih i malih prenosivih računara Dell je napravio takmaca koji je ostvario odličan odnos kvaliteta, performansi i cene. Dell Inspirion 11 3162 je računar sa ekranom dijagonale 11,6 inča, SSD‑om kapaciteta 128 GB, 4 GB RAM‑a i N3710 Braswell procesorom na 1,6 GHz. Sa masom od 1,22 kg i dimenzijama za nijansu manjim od A4 lista papira, predstavlja dobar izbor za korisnike kojima nije neophodna prevelika snaga i skladišni prostor, a žele da imaju punu i nesmetanu mobilnost. Vesele varijante modela u raznim bojama dodatni su bonus.

Gejming laptop
HP Omen 17

Da biste na prenosivom računaru igrali u najvećoj rezoluciji i s najvišim nivoom detalja, moraćete dobro da odrešite kesu. Ako ste spremni da za računar izdvojite oko 1800 evra, razmislite o HP Omen 17 laptopu. On je tokom 2016. godine dokazao da prenosivi računar može da ponudi praktično sve što i desktop – za laptope veliki ekran dijagonale 17 inča u UHD rezoluciji, Intel Core i7 procesor poslednje generacije, hard‑disk od 2 TB i SSD od 128 GB, 16 GB RAM‑a, NVIDIA GeForce GTX 965M ( PascalNVIDIA) diskretnu grafiku… Ukratko, konfiguracija koju bi mnogi gejmeri želeli da vide i u svojim desktop računarima.

Poslovni laptop
Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Tanak i lagan, fleksibilan i izdržljiv, Yoga X1 je zaista privlačan izbor. Dolazi sa 14‑inčnim 2K ekranom osetljivim na dodir koji opciono može da se dobije i u OLED varijanti. Još kada se tome doda velika snaga bazirana na Intel Core i7 procesoru, SSD velikog kapaciteta, baterija koja izdržava 11 časova i veliki broj konektora, dobijamo ultimativni poslovni ultrabook, spreman i za najzahtevnije proračune.

Samo za gejmere

Gejmeri su danas dobili sopstveni računarski univerzum. Na svaku komponentu računara proizvođač želi da napiše prefiks Gaming. A zajednički imenitelji svih njih jesu interesantan dizajn, vrhunske performanse i, nažalost, visoka cena.

Ultimativni gejming monitor
ASUS ROG Swift PG348Q

Ultra‑wide ekran pa uz to još i zakrivljen, dijagonala 34 inča i 4K rezolucija… nećemo pogrešiti ako kažemo da je to san mnogih igrača. Igranje u visokoj rezoluciji na ovako širokom ekranu predstavlja posebno zadovoljstvo, a upravo to omogućava ASUS. Sa ugrađenim zvučnicima i USB 3.0 portom, dobijamo zaokružen sistem koji će i u narednim godinama biti predmet želja gejmera sa svih meridijana

Gejmerska tastatura
Logitech G610 Orion Brown

Logitech je poznat po kvalitetnoj periferijskoj opremi, ali tastatura G610 je izvanredno prilagođena korisniku. To je jedna od retkih tastatura u današnje doba s mehaničkim tasterima, koji su zasnovani na Cherry MX prekidačima. Za razliku od običnih tastatura, ima tri nivoa podešavanja visine, pa je uvek moguće namestiti optimalan nagib. Pozadinsko osvetljenje ostvareno je na nivou pojedinačnih tastera, pri čemu postoje predefinisani profili njihovog osvetljenja za stotine popularnih igara.

Gejmerski miš
CORSAIR Vengeance M65 FPS Laser Gaming Mouse

Laserski miš prilagođen igračima FPS igara. Trenutno reaguje na pokrete, ergonomski je dizajniran i, poput svih gejmerskih miševa, omogućava raspoređivanje težine putem dodatnih tegića. S računarom se povezuje preko USB porta – germerima su bežične veze prespore – a rezolucija mu je 8200 dpi. Miš je izuzetno robustan pošto mu je, za razliku od konkurecije, ram napravljen od aluminijuma. Skrol točkić je takođe metalni, masivan i obložen gumom, što mu je obezbedilo preciznost, toliko neophodnu za igre.

A

Gejmerske slušalice
HyperX Cloud Stinger Gaming Headset

PCPress.rs ImageKao deo Kingston porodice, HyperX gejmerski podsistem dobio je još jednog člana – fantastične gejmerske slušalice. Odlično su dizajnirane i veoma lagane, što je važno kada se dugo nose na glavi. Drajveri su obloženi mekanim delom koji je napravljen od specijalne memorijske pene. Izgled slušalica je agresivan je i futuristički, a na njima su primenjena i zanimljiva tehnološka rešenja. Iako ne spadaju u skuplju kategoriju gejming slušalica, prijatno su nas iznenadile kvalitetom zvuka. Čistoća visokih tonova uz sasvim dovoljan nivo basova obezbeđuje da se u igrama jasno čuje i razabere svaki zvuk. To je ostvareno pre svega upotrebom direkcionih drajvera koji usmeravaju zvuk direktno u ušne kanale. Uzimajući u obzir kvalitet ali i cenu, možemo da kažemo da je HyperX Cloud Stinger naš favorit u segmentu gejming slušalica.

Štampači

Priča o štampačima obično „vuče“ na poslovnu stranu. Međutim, trendovi tržišta iznedrili su i neke nove podgrupe, među kojima su se ove godine afirmisali selfi i 3D printeri

Monohromatski laserski štampač
HP LaserJet Pro M501dn

Odličan izbor za SOHO i manje firme kojima nije potrebna štampa u boji. HP LaserJet Pro M501dn donosi dobru kombinaciju brzine (45 stranica u minutu), kvaliteta otiska (do 4800 dpi), kapaciteta skladišta za papir i niske cene štampe. Tu su i dodatne opcije, kao što su povezivanje na mrežu, automatska dupleks štampa, dopunska fioka velikog kapaciteta… Preporučeni mesečni obim štampe od 6000 stranica dovoljan je za većinu manjih preduzeća.

Multifunkcijski uređaj
HP Officejet Pro 8610

Uređaj zasnovan na inkjet tehnologiji nudi sve što je potrebno manjoj kancelariji – brzu štampu crno‑belih dokumenata, skeniranje i kopiranje u boji, kao i štampu fotografija. Osim standardnih, u ponudi su i XL kartridži koji donose povoljniji odnos kapaciteta i cene. Zahvaljujući tome, isplativost crno‑bele štampe uporediva je s laserskim štampačima sličnih karakteristika, uz sve prednosti koje donosi inkjet tehnologija i multifunkcijsko okruženje.

A

Foto‑štampač
Canon Selphy CP1200

U doba kada je sve digitalno, ponekad poželimo da imamo i opipljivu fotografiju. Umesto da idemo kod fotografa, možemo da upotrebimo Canon Selphy CP1200 foto‑štampač. On je specijalizovan za štampu fotografija, nudi veliki izbor konekcija (uključujući i bežičnu), uz niske troškove štampe. Može da odštampa fotografije maksimalne veličine 15×10 cm, a poseduje i mogućnost automatske optimizacije fotografije pre štampe. Kompaktan je, lako prenosiv i može da se priključi eksterna baterija kako bi bio potpuno autonoman u radu.

3D štampač
Duplicator 4S Dual Extruder

Duplicator 4S Dual Extruder zapao nam je za oko zbog stabilnog čeličnog kućišta i zatvorene komore koja obezbeđuje održavanje stalne temperature u radnom prostoru. Time je sprečena deformacija plastike zbog promena temperature tokom procesa štampe. Svidelo nam se što se isporučuje sa dualnim ekstruderom, što znači da štampa može da se obavlja u različitim bojama ili s različitim materijalima. I sve to može da se dobije za pristojnu sumu novca, čak i za naše uslove.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: