ePlaneta

Najbolji menadžeri lozinki za zaštitu vaših podataka na iOS i macOS

Korišćenje jedinstvenih i snažnih lozinki za svaki veb sajt je obavezno za internet bezbednost. Premalo ljudi zna kako to da postigne, i tu dolaze menadžeri lozinki koji mogu olakšati online život.

PCPress.rs Image

Nema sumnje da je teško ostati bezbedan na internetu – i postaje sve teže 

Da biste bili potpuno sigurni na internetu, svaki login koji koristite treba da ima svoju snažnu, jedinstvenu lozinku. Počinjemo da primećujemo širenje “passkeys” koji čine ovaj proces lakšim, jer se ne oslanja na lozinke. Dok ovo ne postane univerzalno, korisnici bi trebalo da razmotre korišćenje menadžera lozinki koji će im pomoći da kreiraju, upravljaju i popune snažne lozinke. Menadžeri lozinki koje smo ovde odabrali su odlični, besplatni ili niskotarifni i jednostavni za upotrebu. Pored toga, proverili smo politike privatnosti svake kompanije kako bismo se uverili da ne mogu pročitati bilo koju od vaših sačuvanih lozinki, zahvaljujući enkripciji end-to-end. Svih šest menadžera nudi funkcionalnosti kao što su dvofaktorska autentikacija, sigurno deljenje lozinki i uvoz postojećih lozinki. Svi vam pomažu da kreirate snažne lozinke, automatski ih čuvaju i izveštavaju o lozinkama koje su slabe ili kompromitovane. Proverili smo da li su neke od kompanija prijavile kompromis ili probijanje servera, kao što je bio slučaj sa “LastPass”. Zahvaljujući svojim “zero-knowledge” politikama, nijedan od menadžera lozinki koje ovde navodimo nije kompromitovan.

Keychain

Budući da je ugrađen u Apple-ove Mac uređaje i mobilne uređaje, ovo je očigledan prvi izbor. Svaki put kad se prvi put prijavite ili napravite nalog na veb sajtu u Safariju, Keychain – nazvan “Passwords” u postavkama sistema – će se pojaviti i ponuditi da sačuva ovu novu prijavu. Uvek, uvek biste trebali reći “da” na ovo. Ta prijava se zatim čuva i enkriptuje na vašem uređaju, a zatim se skladišti na iCloud-u i sinhronizuje na svim vašim Apple uređajima. U jednom trenutku, ono što se sada zove iCloud Lozinke radilo je samo sa Safari browserom na Mac uređajima. Od macOS Sonoma, sada takođe podržava Edge, Chrome, Opera i druge Chromium bazirane browsere. Čak i na PC računarima možete koristiti Keychain preuzimanjem aplikacije “iCloud for Windows” i prijavljivanjem na svoj Apple ID. Tada može uvesti i sinhronizovati sve prijave koje ste sačuvali u podrazumevanom Edge browseru ili Google-ovom Chrome browseru. Keychain uključuje neke funkcionalnosti besplatno koje zahtevaju plaćenu pretplatu na drugim menadžerima lozinki. Keychain će vas obavestiti ako su vaše lozinke kompromitovane ili ponovo korišćene. Takođe će vam reći ako je lozinka nesigurna/slaba. Može vas usmeriti na veb sajt kako biste ih resetovali na nešto bolje. Ako pristupite “Passwords” putem Safarija na Mac računaru, možete lakše da uredite ili uklonite duplikate ili stare lozinke nego u samom Keychainu. Zaista, njegova glavna slabost je nedostatak opcije za više korisnika na jednom nalogu. Na iPhone i iPad uređajima možete otići na Settings -> Passwords i isto uraditi. Na Mac računarima, aplikacija Keychain je još uvek malo zastrašujuća za neiskusne korisnike, pa je bolje koristiti Safari za pristup lozinkama. Lista lozinki je pokrivena standardnom politikom privatnosti Apple-a, tako da Apple ne zna sadržaj vašeg trezora lozinki. Mogu se prikupljati osnovni i anonimizirani “telemetrijski” podaci kako bi se pomoglo Apple-u da utvrdi koliko često se otvara aplikacija, koliko dugo traje ili da li aplikacija prestaje sa radom. S obzirom na to da je ugrađen, bogat funkcionalnostima i podržava prijavne ključeve, zašto bi bilo koji korisnik Apple uređaja želeo da koristi nešto drugo? Jedan razlog je nedostatak podrške za Firefox, ali takođe postoji i nedostatak podrške za korisnike koji koriste različite platforme na pametnim telefonima ili tabletima.

Pročitajte i:  Apple konačno popušta u nekim ograničenjima u vezi sa popravkama trećih strana

Lako možete izvesti lozinke iz Keychain/iCloud Lozinki i uvesti ih u većinu drugih browsera na drugim platformama. Međutim, uvežene lozinke se ne sinhronizuju natrag na Mac ili iOS uređaje. Ovde dolaze menadžeri lozinki trećih strana. Takođe možete lako uvoziti te lozinke u njih, a one ostaju ažurirane na svim platformama, pa da pogledamo neke od njih.

1Password

Svih pet alternativnih opcija koje smo odabrali bezbedno čuvaju vaše lozinke kao što to radi i Keychain, ali takođe imaju dodatne funkcionalnosti za upravljanje i deljenje lozinki. Kao i ostali, 1Password je višenamenski, podržava sve glavne browsere i nema saznanja o sadržaju vašeg trezora lozinki. Glavni razlog zašto je možda malo bolji od konkurenata je jednostavnost upotrebe i tutorijali za nove korisnike. Ima podršku za multiple i shared “sefove”, i osigurava da komunicira sa stvarnim serverima 1Password, sprečavajući lažne sajtove. Jedini pravi nedostatak za potencijalne korisnike je što nema besplatan nivo. Postoji besplatna proba od dve nedelje – vredi napomenuti da većina menadžera koji nude besplatan nivo limitiraju ih na razne načine. 1Password vas tera da kreirate glavnu lozinku – koju kompanija nikada neće znati – kao i “tajni ključ” kao sekundarnu zaštitu. Trebali biste ih sačuvati na sigurnom mestu, jer ako izgubite oboje, kompanija vam ne može pomoći da ih povratite. Cena za 1Password van probnog perioda iznosi $2.99 mesečno, ili $4.99 mesečno za do pet članova porodice, pri čemu su oba plana godišnje fakturisana. Kao i druge opcije ovde navedene, imaju i timsku, poslovnu i kompanijsku cenu.

Pročitajte i:  Apple je izbrisao WhatsApp i Threads iz svoje prodavnice aplikacija u Kini

Bitwarden

Bitwarden je nešto manje prijateljski nastrojen od 1Password-a, ali je zlatni standard među menadžerima lozinki. Nudi ograničeni besplatan nivo, što ga čini dobrom opcijom za ljude koji su novi u konceptu menadžera lozinki. Kao i većina drugih opcija, kompanija nema saznanja o tome šta korisnici čuvaju u sefu. Kao i 1Password, pomaže vam ako izgubite glavnu lozinku. Ne prikuplja bilo kakve podatke korisnika osim vaših podataka za prijavu i ne prodaje te korisničke podatke nikome. Besplatni nivo Bitwarden-a je prilično darežljiv, omogućavajući neograničen broj sačuvanih lozinki na neograničenom broju uređaja. Možete deliti stavke iz vaše sefa samo sa jednim drugim korisnikom, i besplatni nivo ne uključuje site autentifikator ili sigurnosne izveštaje. Cene za plaćene nivoe Bitwarden-a variraju od 10 dolara godišnje za pojedince do 40 dolara godišnje za do šest članova porodice. Ono što Bitwarden naziva “kolekcijama” – takođe poznatim kao “sefovima” – ograničeno je na dva, osim za porodične planove.

Dashlane

Dashlane, kao i Bitwarden, je još jedan odličan proizvod ako želite više kontrole nego što Keychain može ponuditi. Njegovi plaćeni planovi uključuju izveštaje o kompromisima, kao i praćenje tamnog weba.

Vaše lozinke su čitljive samo za vas, a ne za kompaniju. Bitwarden prikuplja i čuva – ali ne prodaje – e-mail i informacije o plaćanju. Postoji besplatni nivo, ali ograničen je na jedan uređaj – i ne uključuje izveštaje. Lični plan košta 33 dolara godišnje, ali Premium plan za 60 dolara dodaje Hotspot Shield VPN za dodatnu anonimnost. Dashlane je jedan od retkih koji nudi mogućnost “prepuštanja” vašeg sefa pouzdanom članu porodice ili prijatelju. Ako vam je potreban zajednički plan za veliku grupu, Dashlane-ov Friends and Family plan omogućava do 10 korisnika i košta 90 dolara godišnje.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Keeper

Keeper je još jedan izbor koji poštuje privatnost korisnika. Kao i drugi, Keeper nema nikakvo znanje o onome što čuvate u svom nalogu. Keeper deli vašu e-mail adresu i IP adresu sa svojim partnerskim servisima. Ima ograničeni besplatni nivo koji možete isprobati, ali je samo za jedan uređaj – pa se umesto toga odlučite za mesec dana neograničenog besplatnog probnog perioda. Individualni plan košta 35 dolara godišnje, sa neograničenim skladištem lozinki na neograničenom broju uređaja. Porodični plan košta 75 dolara godišnje za ukupno šest osoba. Druge funkcije često uključene u plaćene planove drugih kompanija su dodaci sa Keeper-om. Na primer, Breachwatch funkcija za obaveštavanje o kompromisima je plaćeni dodatak.

NordPass

NordVPN je dobro poznat brend za svoju VPN uslugu, pa smo takođe istražili NordPass kao menadžera lozinki. Kao i Keeper, besplatni nivo ograničava vas na jedan uređaj istovremeno i vrlo je ograničen. Plaćena verzija je najskuplja na našem spisku: 60 dolara godišnje. To omogućava do šest uređaja i uključuje proveru jačine lozinke i uslugu za praćenje povrede podataka. Kao i kod većine drugih, morate postaviti dve lozinke – vašu normalnu lozinku za prijavu na nalog i “master lozinku” ako zaboravite lozinku na nalogu. Svi vaši podaci su šifrovani pre nego što se bekapuju na Nord serverima, pa master lozinka mora biti bezbedno sačuvana. Jedna od funkcija NordPass-a je stvarno “nasleđivanje lozinke”. Možete postaviti pouzdanog člana porodice da ima pristup vašem sefu u slučaju vaše nesposobnosti ili preminuća.

Usluga takođe ima plaćene nivoe koji su više usmereni ka poslovanju. Pod poslovnim planom, nalozi zaposlenih su besplatni, ali ako zaposleni bude otpušten, administratori mogu preneti te prijave drugom zaposlenom. Smatramo da je iritantno što nema opcije za kombinovanje prednosti NordVPN-a sa NordPass-om, osim da platite za oba. NordPass takođe ne nudi porodični plan, samo individualnu opciju.

Izvor: Appleinsider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,