Ikotek

Najbolji novi besplatni softver za pravljenje muzike

Ovih dana sigurno ne nedostaje besplatnih dodataka dostupnih muzičkim stvaraocima.

PCPress.rs Image

Istraživanje najboljih besplatnih dodataka, efekata i alata za pravljenje muzike

U stvari, skoro da ih ima – usudimo se da to kažemo – previše, sa sve većim obiljem besplatnih programa koji iz dana zahteva sve više vremena i napora da bi se napravio pravi izbor.

Spitfire Audio LABS Micah’s Choir

Platforme: Mac/PC | Formats: VST/AU

Ljudi iz Spitfire Audio-a poseduju skoro legendarnu reputaciju u svetu besplatnog muzičkog softvera: njihova serija LABS instrumenata besplatnog softvera je suštinski resurs i pokriva sve, od zrnaste pesme kitova do klavira Filipa Glasa. Najnovija kreacija koja je nastala iz Spitfireove zvučne laboratorije je prekrasan vokalni instrument koji je kreirao pop kvartet Sons of Serendip.

ChowDSP BYOD

Platforme: Mac/PC/Linux/iOS | Formati: VST/VST3/AU/LV2/AAX/AUv3/Standalone

Govoreći o crunch-u, ChowDSP je nedavno podelio dodatak za distorziju koji zovu BYOD, ili Bring-Your-Own-Distortion. Dodatak omogućava korisniku da osmisli prilagođene efekte tako što povezuje različite digitalne šejpere tonova na modularan način. Namenjen je prvenstveno gitaristima i sadrži emulacije nekih klasičnih pojačala i pedala, ali ne vidimo zašto ne biste mogli da provučete Serum kroz njega, ili čak trombon.

Ableton Microtuner

Platforme: Mac/PC | Formati: samo za Ableton 

Ableton je tu da vas oslobodi okova jednakog temperamenta sa svojim novim MIDI uređajem, Microtuner-om. Sa mikropodešavanjem, možete pronaći note između polutonova – one koje padaju između tastera na klaviru, na primer – i bilo koju skalu koju uvezete u Microtuner možete sačuvati za buduću upotrebu. Takođe možete kreirati sopstvenu od nule, koristeći parametre kao što su broj tonova (do 128), odnos oktavnih frekvencija i randomizacija distribucije visine tona. Režimi Lead i Follow vam omogućavaju da sinhronizujete sisteme podešavanja na čitavim numerama. Microtuner takođe nudi podršku za Scala fajlove za podešavanje – više od 5.000 skala može se besplatno preuzeti iz Scala arhive.

Higher Hz Hz Delay

Platforme: Windows/Mac | Formati: VST/VST3 

Hz Delay nije tipični delay: dizajniran je da oponaša jedinstveni karakter starinske analogne opreme, i kao takav radi neke stvari drugačije. Viši Hz su obezbedili zgodno označen dijagram toka signala koji osvetljava unutrašnje funkcionisanje dodatka i pomaže vam da postignete zvuk koji tražite – ili otkrijete zvuk koji niste očekivali. Sposoban da proizvede jednostavan i multi-tap eho, zasićenje, hor, pa čak i rudimentarni reverb efekat, Hz Delay je sjajan mali dodatak koji vredi dodati arsenalu.

Sample Science Crystal Harp

Platforme: Windows/Mac | Formati: VST/VST3/AU

Živimo u teškim vremenima, a sada više nego ikada, muzičkim stvaraocima je potrebno malo opuštanja. Dakle, sreća je što je Sample Science proizveo virtuelni instrument zasnovan na zvucima kristalne harfe, neobičnog instrumenta koji se koristi u meditaciji, jogi i zvučnoj terapiji. Idealna za dodavanje nekih restorativnih tonova vašim ambijentalnim i new-age produkcijama, Cristal Harp je opremljen LFO, visoko i niskopropusnim filterima i sobnim reverbom.

Izvor: Musicradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,