Top50 Glas publike

Najbolji proizvodi 2021. godine 5/8 – Pametni telefoni

Kraj godine je tradicionalno vreme za pregled najinteresantnijih proizvoda s kojima smo se u prethodnih 12 meseci susreli. Na listi koju već godinama objavljujemo našli su se proizvodi koji su ostavili na nas najveći utisak. Nisu to samo najbrži i najskuplji modeli, već i oni koji su svojom pojavom uticali na celokupno tržište ili doneli neku novu ideju.

PCPress.rs Image

Najbolji pametni telefoni

Liste smo podelili u nekoliko kategorija, a u svakoj od njih našli su se proizvodi koji jasno segmentiraju tržište. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uključivali i proizvode koji nisu dostupni u našim prodavnicama, ovog puta smo rešili da delujemo lokalno – lista je sačinjena isključivo od proizvoda koje je moguće (ili je makar tokom godine bilo moguće) kupiti kod nas.

Protekla godina konačno je donela neke promene na tržištu mobilnih telefona. Videli smo smene na vrhu najpopularnijih proizvođača, konačno prihvatanje preklopnih telefona i njihov ulazak u mainstream, sve veću zastupljenost telefona otpornih na najrazličitije uslove rada… Nakon višegodišnje stagnacije bez pravih inovacija i promena, počelo je da se dešava nešto interesantno, a kulminaciju svega toga možemo da očekujemo u narednoj godini.

Gaming telefon: ASUS ROG Phone 5

PCPress.rs Image

ASUS ROG Phone 5 je idealan uređaj za one koji vole da se igraju na telefonu. Veliki displej zasnovan je na AMOLED tehnologiji, sa osvežavanjem od 144 Hz i kašnjenjem od samo 1 ms, što predstavlja verovatno najbrži odziv u kategoriji telefona. Latencija je minimalna i prilikom detekcije dodira, samo 24,3 ms, što može da donese ključnu prednost u multiplayer igrama. Čak 12 GB RAM-a, Snapdragon 888 5G čipset i Adreno 660 grafika obećavaju vrhunsko igračko iskustvo. Ovaj čipset donosi poboljšanje rendering performansi do 35 procenata u najzahtevnijim igrama. Multimedijalni utisak zaokružen je vrhunskim DTS:X stereo-zvučnicima. Ne smemo da zaboravimo ni veoma kvalitetne kamere, 256 GB prostora za podatke, kao i bateriju kapaciteta 6.000 mAh koja obećava dugotrajnu zabavu između dva punjenja.

Pročitajte i:  Asus postigao svetski overklok rekord sa Intel Core i9 procesorom

CENA: 105.000 din.

Kompaktni telefon: ASUS Zenfone 8

PCPress.rs Image

Došlo je vreme da sve telefone sa ekranima manjim od šest inča svrstavamo u kategoriju kompaktnih modela. Mada, s obzirom na to da ima IP68 sertifikat, ASUS Zenfone 8 smo bez problema mogli da smestimo i u kategoriju izdržljivih telefona. Takođe, ASUS je uspeo da dokaže da moćan telefon ne mora da bude prevelik, jer ovaj model sa Super AMOLED ekranom od 5,9 inča može da stane u skoro svaki džep. Predstavlja pravog takmaca iPhone 12 Mini telefonu. Uostalom, gde ćete na drugom mestu pronaći telefon sa 16 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke, zajedno sa Snapdragon 888 5G čipsetom?

CENA: 81.000-106.000 din.

Inovativni telefon: Samsung Galaxy Z Fold 3 5G

PCPress.rs Image

Preklopni telefoni su ove godine doživeli renesansu, a predvodnik je svakako Samsung Galaxy Z Fold 3 5G. To je 2-u-1 uređaj koji, kada se otvori, postaje veoma upotrebljiv tablet. Veliki ekran je omogućio i efikasan multitasking, odnosno prikazivanje više aplikacija odjednom. Pisanje e-mail-ova, hvatanje beleški i svi drugi poslovi koji zahtevaju unos podataka više nisu mučenje, već zbog velikog ekrana postaju mnogo fluidniji i brži. A tu je i (opciona) S-Pen olovka, koja upotrebljivost ovog uređaja diže na jedan potpuno novi nivo. Kada je sklopljen, na telefonu može da se koristi spoljni ekran dijagonale 6,2 inča i neobičnog odnosa stranica (25:9), a kada je otvoren, na raspolaganju je Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex ekran dijagonale 7,6 inča, gotovo kvadratnog oblika. Preklopni mehanizam, koji je bio najslabija tačka prvog Z Fold-a, drastično je unapređen. Z Fold 3 koristi Snapdragon 888 čipset, ima 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke.

Pročitajte i:  Apple omogućava ulistavanje biznisa kroz Maps

CENA: 220.000 din.

Apple telefon: iPhone 13 Pro Max

PCPress.rs Image

Kada je reč o Apple telefonima, nema mnogo razmišljanja – svi su odlični i gotovo identičnih performansi, pa preovlađuju “sitnice”. A u ovom slučaju to je veličina ekrana. Dakle, naš izbor je iPhone 13 Pro Max, koji poseduje Super Retina XDR displej dijagonale 6,7 inča, sa ProMotion tehnologijom. Unapređene su i kamere, pa telefoto opcija sada ima 3x optički zum, a sve kamere su dobile noćni mod i super inteligentan softver koji značajno doprinosi podizanju kvaliteta fotografija. Za performanse je zadužen ultrabrzi A15 Bionic čip, zajedno sa petojezgarnim grafičkim procesorom. Jednostavno rečeno, iPhone 13 Pro Max je do sada najbolji iPhone.

CENA: 180.000-250.000 din. (u zavisnosti od količine smeštajnog prostora)

Telefon srednje klase: Motorola g200 5G

PCPress.rs Image

Motorola g200 je najjeftiniji Snapdragon 888+ telefon koji možete da kupite kod nas. Cenovno je rangiran u srednjoj klasi, ali po karakteristikama ozbiljno prilazi najboljim modelima drugih proizvođača. Poseduje Max Vision ekran dijagonale 6,8 inča, sa osvežavanjem na 144 Hz, 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Glavna kamera je takođe iznenađujuće visoke rezolucije za ovu cenovnu klasu i poseduje 108 Mp. Sve to zaokružuje i velika baterija s podrškom za brzo punjenje. Motorola je poznata da nastupa na tržištu s veoma agresivnom cenovnom politikom, a prijatno iznenađenje za sve nas bila je činjenica, da se ovaj i svi drugi Motorola telefoni u Srbiji prodaju po nižoj ceni nego bilo gde u svetu.

Pročitajte i:  Apple i MLS - striming fudbala 1. februara

CENA: 50.000 din.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,