Najčitaniji post na Hacker News-u kreirao AI alat GPT-3

Student Liam Por, koristio je GPT-3, AI alat za generisanje tekstova, kako bi napravio lažne vesti, koje je postovao na sajtu Hacker News. On je pokušao da demonstrira da sadržaj koji generiše ovaj alat može da prevari čitaoce da su tekstove pisali ljudi. Naglasio je da je to bilo tolliko uspešno, a toliko lako napraviti, da je postalo zastrašujuće.

PCPress.rs Image

Zastrašujuća lakoća

GPT-3 je dizajnirala kompanija OpenAI i njen razvoj traje već nekoliko godina. Ime je nastalo kao skraćenica od „generative pre-trained transformer“ i služi za automatsko kompletiranje tekstova koje su započeli ljudi. Kao i svi sistemi za mašinsko učenje, GPT-3 traži paterne među podacima. On je treniran na ogromnoj količini tekstova odakle je izvukao statističke podatke i relacije između reči. Te relacije su ljudima neprimetne, ali ovom sistemu omogućavaju da slažu reči u redosledu koji ima smisla i koji su u vezi sa zadatom temom.

OpenAI je pristup GPT-3 API-ju dozvolio istraživačima i još uvek nije dostupan u javnosti. Međutim, Pur, koji studira informatiku na Berkley univerzitetu, uspeo je da se poveže sa kolegama koje su dobile pristup do API-ja, nakon čega je napisao skriptu koja GPT-3 alatu daje naslov i uvod. Sistem je nakon toga generisao nekoliko verzija postova, koje je Pur pregledao i jednu od njih je odabrao za objavljivanje.

Objavljeni post je postao viralan i u roku od nekoliko sati imao je više od 26.000 pregleda. Od toga, samo jedna osoba je pitala da li je u pitanju AI generisan post, a tek u nekoliko komentara čitaoci su pretpostavili da je „autor“ GPT-3.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,