UPDATE: Najgledaniji YouTube video Despacito obrisali hakeri!

Najgledaniji YouTube video svih vremena sa rekordnih 5 milijardi pregleda – više ne postoji. Hakeri su upravo obrisali ovaj video koji se više ne postoji na ovom streaming servisu. Ko stoji iza ovog (ne)dela?

Najgledaniji YouTube video Despacito obrisali hakeri

Najgledaniji YouTube video Despacito obrisali hakeri – da dobro ste pročitali. Despacito spot Luisa Fonsija više ne postoji na ovom servisu zahvaljujući hakerskoj akciji. Iako smo nedavno konstatovali kako ništa ne može da zaustavi ovaj video na putu da prestigne po broju pregleda populaciju naše planete, hakeri su mislili drugačije. Ovaj latino hit rekordne gledanosti jednostavno je nestao, a nije jedini koji je uhakovan.

Desetine umetnika je pogođeno napadom, pa su tako skinuti spotovi muzičara kao što su Shakira, Selena Gomez, Drake i Taylor Swift. Interesantno je da je sve klipove postavi Vevo, pa tu treba tražiti slabu tačku. Hakerska grupa Prosox & Kuroi’sh ostavili za sobom poruke “Free Palestine”.

Koji su razlozi hakerskog napada na YouTube?

U trenutku pisanja mnogi hakovani spotovi su skinuti, dok neki nisu skinuti već su hakeri samo upisali ime svoje grupe u naslov numere. To se ne može reći i za Despacito, koji je definitivno napustio ovu mrežu pa će morati da krene ispočetka sa skupljanjem pregleda. Na kraju će uvek imati utehu da niko nije dostigao 5 milijardi. 

Pročitajte i:  Gmail, Google mape i YouTube biće blokirani na nekim telefonima 

U međuvremenu su se javili i hakeri, objašnjavajući da su to uradili “iz zabave” koristeći skriptu za menjanje naziva video klipova. Prosox se na neki način izvinio YouTubeu objašnjavajući da je reč o zabavi i da ih ne osuđuju. Luisu Fonsiju koji je zarađivao odlično od pregleda svoje najpopularnije pesme ova vest uopšte nije zabavna. 

YouTube je u žiži interesovanja poslednjih dana zbog mnogo tešeg incidenta, kada je blogerka upala u kancelarije  i upucala troje ljudi. To je samo jedan od bezbednosnih propusta koji su se dogodili Googleu u poslednje vreme, pa se opravdano postavlja pitanje bezbednosti korisnika, online i offline.

UPDATE: Despacito video je u međuvremenu vraćen sa bez resetovanja pregleda ili gubitka komentara. Dakle, kao da se ništa nije desilo. Luis Fonsi može da se zahvali nekom vrednom zaposlenom koji redovno radi update, pa je backup bio bezbolan. 

Izvor: BBC

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,