Top50 Glas publike

Najjeftiniji 5G telefon na svetu

Cene 5G telefona, kao što su Samsung Galaxy S10 5G, LG V50 5G ili OnePlus 7 Pro, predstavljenih tokom 2019. godine kretale su se u rangu od 800 do 1.000 dolara. Jedna od najjeftinijih 5G varijanti tokom prošle godine bila je Motorola Moto Z4, sa 5G Moto modom, koji je koštao oko 440 dolara, ali samo ako se kupovao preko Verizon-a (pri čemu to nije „punokrvni“ 5G telefon, već 4G telefon, sa dodatnim 5G modulom). Ako se možemo osloniti na početak 2020. godine, možda ćemo moći da očekujemo jeftinije 5G modele telefona.

PCPress.rs Image

Kineski proizvođač Coolpad predstavio je svoj prvi 5G telefon, nazvan Legacy 5G. On će se na tržištu naći u drugom kvartalu ove godine, a koštaće ispod 400 dolara. To će, bar po sadašnjim saznanjima, biti najjeftiniji 5G telefon na tržištu i biće otključan, pa će moći da se koristi kod više različitih 5G operatera.

Telefon koristi frekventni opseg ispod 6 GHz, što znači da će biti kompatibilan sa T-Mobile, Sprint i AT&T mrežama u SAD-u, kao i u drugim mrežama koji koriste isti 5G frekventni opseg u drugim zemljama. Što se ostalih hardverskih karakteristika tiče, Legacy 5G poseduje ekran dijagonale 6.53 inča, dve zadnje kamere (48 MP i 8 MP), prednju kameru od 16 MP, 4 GB RAM-a i 64 GB smeštajnog prostora, bateriju od 4.000 mAh, a pokreće ga Qualcomm 7250 procesor. Ovaj telefon isporučivaće se sa Android 10 operativnim sistemom.

Kako jedna lasta ne čini proleće, tako ni Coolpad neće biti dovoljan da obezbedi kritičnu masu koja će omogućiti dominaciju 5G signala, ali svakako će napraviti dobar iskorak ka proširenju baze korisnika sa 5G kompatibilnim telefonima. A to je već ozbiljan preduslov za operatere da ubrzaju pokrivenost većih površina 5G signalom.

Izvor: CNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,