Najnoviji Banksy mural dobio zaštitu od vandala

Najnoviji mural anonimnog umetnika, koji je poznat kao Banksy, dobio je zaštitu od drugih ljubitelja grafita, te se ova odluka opisuje kao pomalo ironična, ali neophodna.

PCPress.rs Image

Banksy je 19. decembra na svom Instagram profilu potvrdio da je tačno da je on autor najnovijeg murala koji se našao na zidu jedne garaže u gradiću Port Talbot u Južnom Walesu. Nekoliko dana pošto se mural pojavio gradske vlasti su donele odluku da se preko njega prevuče zaštitni sloj od plastike, te je jedno delo ulične umetnosti zaštićeno od drugih autora, iako je suština ove grane umetnosti upravo u slobodi, te mogućnosti transformacije docrtavanjem, brisanjem i drugim akcijama usled kojih delo konstantno evoluira.

Novi mural poneo je ime “Seasons Greetings,” te se na njemu nalazi dete koje pokušava da ulovi pahuljice koje su, kada se bolje pogleda, u stvari pepeo koji dolazi od kontejnera u plamenu. Pre plastične zaštite oko murala se nalazila metalna ograda, a drugi umetnici, koje nazivaju vandalima, već su pokušali da unište plastičnu zaštitu, ali su na vreme sprečeni, te nisu stigli do murala.

Mnogi tvrde da je Banksy ponosan upravo na one koji su pokušali da unište mural, budući da taj čin sadrži upravo ono za šta se i sam zalaže.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:

Tagovi: