Najnoviji update Chrome-a: brža upozorenja o phishing lokacijama 

Google-ov Chrome 92 dobija bolje anti-phishing performanse, nove „Chrome Actions “ i zakrpe za 35 ranjivosti.

PCPress.rs Image

Google trenutno ažurira Chrome svakih šest nedelja

Google je objavio Chrome 92, nadogradnju koja poboljšava performanse browsera protiv phishinga, proširuje doseg tehnologije izolacije web lokacija i dodaje neke nove „Chrome Actions“ u svoj repertoar. Kalifornijski gigant za pretragu takođe je isplatio više od 133.000 dolara nagrada onima koji su prijavili neke od 35 ranjivosti popravljenih u Chrome 92, koji je objavljen prošle nedelje. Najmanje devet bagova je označeno kao “High”, Google-ov drugi najozbiljniji nivo pretnje. Određenim nagradama, uključujući četiri sa oznakom “High”, još nije dodeljen iznos u dolarima, tako da će konačna isplata Google-a gotovo sigurno premašiti priznati ukupan iznos.

Pošto se Chrome ažurira u pozadini, većina korisnika može da završi osvežavanje ponovnim pokretanjem browsera. Da biste ga ručno ažurirali, u meniju Help ispod ikone sa tri tačke u gornjem desnom uglu izaberite „About Google Chrome“ – tab pokazuje da je browser ažuriran ili prikazuje proces preuzimanja pre nego što prikaže dugme za ponovno pokretanje. Google trenutno ažurira Chrome svakih šest nedelja, iako je prethodna verzija objavljena 26. maja. Međutim, Google je rekao da će ubrzati raspored objavljivanja Chrome-a tako da će do oktobra interval pasti na četiri nedelje.

Pročitajte i:  Chrome za Android: Sigurno uz otisak prsta

Google je u poslednje vreme uveliko ulagao  u privatnost, što je odgovor rivalima koji su napravili napredak zbog toga što sprečavaju tragače da prate korisnike dok prelaze sa lokacije na lokaciju. Google-ov projekat, nazvan „Privacy Sandbox“, postavio je nove prekretnice krajem juna. Postoje samo mala poboljšanja vezana za privatnost Chrome 92. Jedan koji je Google istakao je novi način pristupa pravima koja su korisnici dodelili određenim web stranicama.

U Chrome 92 na Android-u korisnici mogu dodirnuti lock ikonu na levoj strani adress bara da bi otvorili ažurirani panel koji prikazuje koja su odobrenja data aktivnoj web lokaciji. Korisnici mogu da povuku pravo na, recimo, pristup kameri uređaja. Panel sa dozvolama će se filtrirati na druge platforme, uključujući i računare, „u predstojećim izdanjima“, rekao je Google. Visoko na listi za verziju 92 bila je Google-ova tvrdnja o poboljšanim performansama tokom izvršavanja zadataka protiv phishinga.

Jedan od načina na koji Chrome prepoznaje poznate phishing sajtove – one koji se, recimo, maskiraju u legitimne web lokacije za krađu akreditiva korisnika – je tako što analizira profil boje stranice. Ta analiza se vrši lokalno – Google je rekao da je to narušavanje privatnosti – tako da povećanje performansi može imati veliki uticaj na browser i brže donositi rezultate korisnicima.

Pročitajte i:  Nova bočna traka u Chrome pregledaču

Google je tvrdio da su promene u Chrome 92 rezultirale povećanjem performansi do 50 puta, skraćujući vreme dolaska upozorenja sa 1,8 sekundi na samo 100 milisekundi. Sve u svemu, smatra Google, poboljšanja smanjuju ukupno vreme za 1,2%. Na drugim mestima u Chrome 92, Google je proširio tehnologiju izolacije web browsera na ekstenzije, dodatke koje je Chrome popularizovao. Google je takođe dodao nove Chrome Actions, fraze na prirodnom jeziku koje, kada se otkucaju u adress bar, pružaju prečice do različitih postavki ili funkcija browsera, verziji 92. Lista dostupnih radnji, koja je prvi put predstavljena novembra prošle godine, sada uključuje nove stavke, poput “safety check,” “manage security settings,” i “manage sync”.

Nove radnje neće odmah biti dostupne svima, ali će se, kao i mnoge druge stvari u Chrome -u, postepeno uvoditi u bazu korisnika. Google će sledeću nadogradnju Chrome -a, Chrome 93, isporučiti 31. avgusta (ili šest nedelja nakon v. 92). Prvi Chrome koji će biti objavljen u intervalima od četiri sedmice bit će verzija 95, koja bi trebala biti isporučena 19. oktobra.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

Izvor: Computerworld

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: