N Central domination

Najpopularnija lozinka u 2017. godini

Online pojedinac nikada nije dovoljno siguran na internetu, pa je od ključnog značaja da bira jake lozinke, te se odluči za dodatne mere predostrožnosti, poput dvofaktorske autentifikacije.

PCPress.rs Image

Uprkos sve učestalijim upozorenjima koja dolaze od cyber eksperata i sve češćih krađa podataka, mnogi i dalje biraju lozinke koje im prve padnu na pamet. To ide u prilog ideji da svi smrtnici razmišljaju slično, pa tako najčešće korišćena lozinka u 2017. godini i nije veliko iznenađenje. Naime, drugu godinu zaredom, “123456” je omiljena sigurnosna mera, zaključili su bezbednosni stručnjaci.

Nekoliko uspešnih hakerskih napada se ove godine dogodilo upravo zahvaljujući očekivanom ponašanju ljudskog uma, a ovaj jednostavni niz brojeva bila je lozinka koju je koristio veliki broj onih koje su ovi napadi oštetili. Ono što još više zabrinjava je da je druga najpopularnija lozinka u 2017. godini upravo reč “password”, pa se stručnjaci sa nostalgijom osvrću ka vremenima kada su to bili datumi godišnjica, ili imena onih koje volimo, što opet nisu podaci do kojih je teško doći, ali su manje uopšteni od gore navedenih primera.

Pročitajte i:  Da li podrazumevana lozinka za Wi-Fi vašeg rutera predstavlja bezbednosni rizik?

PCPress.rs Image

Mnogi biraju jednostavne lozinke kako bi zaštitili svoje online naloge, a pod parolom „neće hakeri baš na mene“, te su među 100 najpopularnijih lozinki za godinu koja će se uskoro naći za nama i sportski termini, poput „bejzbol“ i „košarka“, marke automobila, poput „Ferrari“ i „Mercedes“, te jednostavne, često korišćene fraze, poput „volimte“.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,