BIZIT 2022

Najpoznatija olupina na svetu: Endurance izgubljen više od 100 godina

Ambiciozna ekspedicija, čiji je cilj da  locira izgubljeni brod istraživača Ernesta Shackletona, približava se cilju, te tački na Antarktiku na kojoj se brod navodno nalazi.

PCPress.rs Image

Endurance, brod koji je na Antarktiku izgubljen pre više od 100 godina, jedna je od najpoznatijih još neotkrivenih olupina, a ekspediciju otežava to što se nalazi na mestu sa prilično teškim vremenskim uslovima. Ledolomac S.A. Agulhas II, koji je deo ekspedicije Weddell Sea, približio se lokaciji 10. februara, a članovi ekspedicije su tom prilikom istakli da su prvi koji nakon Shackletona i njegovih ljudi stižu na tu udaljenu tačku.

PCPress.rs Image

Tokom ekspedicije će se koristiti i podvodna autonomna vozila (AUVs), a kako bi se lakše locirali ostaci poznate olupine koja je potonula u novembru 1915. godine. Eksperti ističu da se olupina nalazi na dubini od tri hiljade metara, što je izdvaja od drugih potopljenih brodova koji su do sada istraživani, budući da se radi o dubini na kojoj do sada nisu rađena arheološka istraživanja, te nema puno podataka o onome što očekuje članove ekspedicije.

Izvor: FOX News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,