Top50 Glas publike

Najskuplja softverska akvicizija ikada: IBM kupio Red Hat za 34 milijarde dolara!

IBM je objavio da kupuje softversku kompaniju Red Hat, i to za čitavih 34 milijarde dolara! To čini ovu akviziciju najskupljom ikada, kada je reč o softverskim kompanijama. Procena vrednosti kompanije Red Hat je glasila na 20,5 milijardi dolara, a ovo je treća najvrednija akvizicija jedne američke tehnološke kompanije, iza Dell-ove kupovine kompanije EMC (67 milijardi dolara) i preuzimanja Broadcom-a (37 milijardi dolara).

PCPress.rs Image

Red Hat je poznat po svojoj ulozi u domenu open-source softvera i tehnologije. Kompanija je na ovim prostorima posebno poznata po svom Red Hat Linux operativnom sistemu, koji je bio jedna od najpopularnijih Linux distribucija.

IBM će platiti kompletan iznos u kešu, kupivši sve deonice Red Hat-a po ceni od 190 dolara, što je značajno iznad 116,68 dolara, koliko je iznosila njihova tržišna vrednost pre samo nekoliko dana. Softverska kompanija će biti integrisana u IBM-ovo Hybrid Cloud odeljenje, dok će dosadašnji Red Hat CEO Džim Vajthurst biti pridodat IBM-ovom menadžmentu i odgovarati direktno izvršnoj direktorki kompanije, Đini Rometi. Objavljeno je da su ulogu u preuzimanju odigrale i kompanije Goldman Sachs, J.P. Morgan i Lazard kao IBM savetnici, dok su sa strane Red Hat-a to bili Morgan Stanley i Guggenheim.

Pročitajte i:  Vesimpex: Osvrt na praznike

PCPress.rs Image

Ovo je najveća akvizicija u istoriji IBM-a, softverske industrije, ali i treća najveća kada je reč o američkoj tehnološkoj kompaniji. Red Hat je počeo sa radom pre 25 godina kao distributer Linux operativnog sistema, koji je korišćen u personalnim računarima, ali i serverima i data centrima. Danas se Red Hat bavi distribucijom i podrškom za Red Hat Enterprise Linux operativni sistem, ali i druge tehnologije koje se uglavnom koriste u data centrima. U prošloj godini, ostvaren je profit od 259 miliona dolara, uz prihode od 2,92 milijarde dolara, što je značio porast od 21% godina na godinu.

Pre IBM-ove kupovine, ove godine smo videli dve velike akvizicije u domenu softverske industrije. Microsoft je nedavno za 7,5 millijardi dolara kupio GitHub, dok je Salesforce za 6,5 milijardi dolara kupio kompaniju MuleSoft. Takođe, početkom meseca je objavljeno da će se Cloudera i Hortonworks spojiti i da će vrednost tog posla iznositi 5,2 milijarde dolara.

Čelnici IBM-a i Red Hat-a su eksplicitno naveli da Microsoft-ova kupovina GitHub-a nije nimalo uticala na ovaj sporazum, te da su razgovori vođeni veoma dugo. Zanimljivo je i da je Red Hat godinama pregovarao sa kompanijom Google, ali se ispostavilo da je IBM bio ozbiljniji i izdašniji. Cilj IBM-a je da uhvati priključak sa Amazon-om and Microsoft-om u domenu cloud infrastrukture, i nema sumnje da će ih ova akvizicija značajno ojačati.

Pročitajte i:  Power Query: parametri

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,