Najstariji švajcarski univerzitet dodelio počasni doktorat suosnivaču Ethereuma

Univerzitet u Bazelu – institucija koja je iznedrila sjajne umove poput filozofa Fridriha Ničea i psihijatar Karla Junga – dodelila je Vitaliku Buterinu, istaknutoj osobi u blockchain svetu i suosnivaču Ethereum mreže, počasni doktorat.

PCPress.rs Image

Fakultet za ekonomiju i biznis je odlučio da 24-godišnjem rusko-kanadskom developeru Buterinu dodeli ovaj počasni doktorat za njegova „izvanredna dostignuća“ u oblastima kriptovaluta, pametnih ugovora i kreiranja institucija. Univerzitet u Bazelu posebno je naglasio Buterinov „revolucionarni“ doprinos promovisanju ideje o decentralizaciji, kao i „ravnopravno učešće u digitalnoj revoluciji“, na svom zvaničnom twitter nalogu. Takođe, fakultet je naglasio da je Buterin „napisao svoje naučne radove bez diplome i obaveze prema univerzitetu.“

Počasnu diplomu dodelio je Aleksander Berentsen, profesor ekonomske teorije i dekan Fakulteta za ekonomiju i biznis na godišnjoj proslavi univerziteta „Dies academicus“ koja se održala u petak, 30. novembra.

Treba napomenuti da Buterin nije jedini blockchain istraživač koji je ove godine dobio priznanje. Zaista, čini se da institucije konačno počinju da obraćaju pažnju na dostignuća istraživača blockchaina i kriptovaluta. Nekoliko nedelja ranije, Joseph Liu sa Univerziteta Monash imenovan je za istraživača godine Australijskog računarskog društva za svoj doprinos kriptovaluti orijentisanoj na privatnost Monero.

Pročitajte i:  Lažna objava Walmart-a uticala na veliki rast Litecoin-a

Slično tome, univerziteti širom sveta postepeno počinju da obraćaju pažnju na tehnologiju blokchaina, pri čemu skoro polovina najboljih svetskih univerziteta sada nudi programe koji se fokusiraju na tehnologiju decentralizacije.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,