PC Press - Backup obavezno!

Najstariji švajcarski univerzitet dodelio počasni doktorat suosnivaču Ethereuma

Univerzitet u Bazelu – institucija koja je iznedrila sjajne umove poput filozofa Fridriha Ničea i psihijatar Karla Junga – dodelila je Vitaliku Buterinu, istaknutoj osobi u blockchain svetu i suosnivaču Ethereum mreže, počasni doktorat.

Fakultet za ekonomiju i biznis je odlučio da 24-godišnjem rusko-kanadskom developeru Buterinu dodeli ovaj počasni doktorat za njegova „izvanredna dostignuća“ u oblastima kriptovaluta, pametnih ugovora i kreiranja institucija. Univerzitet u Bazelu posebno je naglasio Buterinov „revolucionarni“ doprinos promovisanju ideje o decentralizaciji, kao i „ravnopravno učešće u digitalnoj revoluciji“, na svom zvaničnom twitter nalogu. Takođe, fakultet je naglasio da je Buterin „napisao svoje naučne radove bez diplome i obaveze prema univerzitetu.“

Počasnu diplomu dodelio je Aleksander Berentsen, profesor ekonomske teorije i dekan Fakulteta za ekonomiju i biznis na godišnjoj proslavi univerziteta „Dies academicus“ koja se održala u petak, 30. novembra.

Treba napomenuti da Buterin nije jedini blockchain istraživač koji je ove godine dobio priznanje. Zaista, čini se da institucije konačno počinju da obraćaju pažnju na dostignuća istraživača blockchaina i kriptovaluta. Nekoliko nedelja ranije, Joseph Liu sa Univerziteta Monash imenovan je za istraživača godine Australijskog računarskog društva za svoj doprinos kriptovaluti orijentisanoj na privatnost Monero.

Pročitajte i:  Od početka 2020. nestalo preko dve hiljade manjih kriptovaluta

Slično tome, univerziteti širom sveta postepeno počinju da obraćaju pažnju na tehnologiju blokchaina, pri čemu skoro polovina najboljih svetskih univerziteta sada nudi programe koji se fokusiraju na tehnologiju decentralizacije.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
PC Press- digitalizacija zdravstva

Tagovi: , , , , , , , ,