Top50 Glas publike

Najveći diler automobila u Evropi žrtva ransomware napada

Švajcarska kompanija Emil Frey potvrdila je da je bila žrtva Hive ransomware napada koji se dogodio 11. januara. Tada je sa kompanijskih servera preuzeto 300 GB poslovnih podataka, za koje je Hive pretio da će ih objaviti.

emil frey

Inače, Emil Frey je kompanija sa tradicijom dugom 90 godina i, prema podacima iz 2020. godine imala je više od 3.000 zaposlenih i promet od 3.9 milijardi dolara. Prema tom parametru, kao i prema broju prodatih vozila, rangirana je na prvom mestu u Evropi.

Hive hakerska grupa je pod „lupom“ FBI-a od avgusta prošle godine, kada su njihovi članovi napali najmanje 28 zdravstvenih ustanova. FBI je objasnio da su napadi vođeni tako da su prvo bekapovali fajlove sa napadnutih sistema, zatim su ih zaključavali, a nakon toga su upućivali žrtve na „prodajno odeljenje“, odnosno na live chat sa hakerima. U nekim slučajevima, napadači su preko Tor browser-a sami kontaktirali žrtve i zahtevali otkupninu za vraćanje podataka. Većini žrtava je davan rok od nekoliko dana, mada je bilo slučajeva kada se taj rok i produžavao.

Pročitajte i:  Kaspersky: Trendovi u sajberbezbednosti koji su obeležili godinu za nama u Srbiji

Navedeno je da su Emil Frey podaci vraćeni i da su sve komercijalne aktivnosti bile oporavljene u roku od nekoliko dana, ali nije precizirano da li su u kompaniji imali pripremljene bekape, ili su platili otkupninu. Takođe, nepoznato je i da li su hakeri došli u posed informacija o njihovim klijentima.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,