ePlaneta

Najveći problem: Zašto AI nije duhovit?

Ljudi vole da se smeju, a smeh je između ostalog i lekovit. Problem je u tome što nije sve smešno, pa se duhovitost smatra dragocenom veštinom.

PCPress.rs Image

AI ima problem da razume poentu humora, a to važi i za ChatGPT. Evo šta bot može da vam ponudi kada mu tražite da vam ispriča vic: „Kako se zove pijani programer? Algoritam“. Možda će se neko ovome i nasmejati, a li razlog sigurno neće biti to što ChatGPT ima smisao za humor.

Ako zatražite još jedan vic, možete da dobijete ovo: „Zašto programeri ne vole igre na sreću? Jer vole da kontrolišu sve“. ChatGPT voli da priča o programerima, ali je drugi vic još gori od prvog. Ako bi se neko prevario da zatraži šale za stand up nastup, stvari bi postale još manje smešne. Zašto?

Jednostavan odgovor je: AI nije duhovit. Doduše može da bude smešan, ali nenamerno. Chatbotovi dakle nisu savladali humor u običnim razgovorima. Razumeju šta je vic, pa nude ono što su naučili tokom treninga. Problem je u tome što je smisao za humor više od prepričavanja šale.

Pročitajte i:  AI i Gmail: Lakše pisanje i pretraživanje mejlova

Mnogi eksperti smatraju da AI nikada neće savladati humor, a razlog je jednostavan – humor nije lak i traži razumevanje konteksta, kao i mnogo planiranja unapred. Kažu da vešti komičari igraju šah, dok ChatGPT igra Čoveče, ne ljuti se. Evo vam još jedan ChatGPT vic za kraj: „Kako se zove beba pingvina koja stalno laže? Lažljivičić!“

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *