Nakon 21 godine završava se SETI@Home projekat

Potraga za vanzemaljskim životom odavno zaokuplja naučnike, a jedan od najpoznatijih projekata te vrste je SETI@Home. Ovaj projekat je angažovao stotine hiljada dobrovoljaca koji su donirali vreme kada njihovi računari nisu zauzeti, za obradu prikupljenih podataka. Nakon 21 godine, UC Berkley, koji je započeo ovaj projekat, objavio je da će on biti obustavljen 31. marta.

PCPress.rs Image

Potraga za “vanzemuncima” kao zajednički napor

SETI@Home je „rođen“ 17. maja 1999. godine, i koristio je BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) distribuiranu računarsku platformu univerziteta. Kada god bi računari u mreži bili „nezaposleni“ program bi im slao podatke koje su obrađivali, čineći tako gigantski internet-zasnovan super-kompjuter.

Zahvaljujući ogromnom broju volontera projekat je trajao duže od dve decenije. Iako će krajem ovog meseca sistem prestati da šalje podatke za obradu računarima prijavljenih korisnika, ovo neće biti kraj javnog angažovanja na SETI istraživanju. Istraživači koji stoje iza projekta naveli su da je razlog „hibernacije“ to što sada postoji dovoljan broj obrađenih informacija, koje sada treba da se srede i da se iz njih izvedu zaključci.

Pročitajte i:  Windows 11 već ima ogroman broj instalacija iako nije zvanično pušten u prodaju

Ukoliko ste bili učesnik ovog projekta, postoje i drugi projekti zasnovani na BOINC-u kojima će dobro doći procesorska snaga vašeg računara. Na primer, možete da se priključite Folding@Home projektu koji se bavi istraživanjima bolesti i pronalaženju lekova za njih, a nedavno su pokrenuli istraživanje vezano za COVID-19.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,