ASUS Zenbook

Nakon uspešnog sletanja Perseverance poslao prve fotografije sa Marsa

Najnapredniji rover do sada se uspešno spustio na površinu Marsa, a u pitanju je Perseverance koji je kroz kosmos putovao od jula 2020. godine.

PCPress.rs Image

Mnogi su bili zabrinuti, budući da je sletanje opisivano kao „sedam minuta užasa“, a zbog toga što je veoma mali broj misija koje krenu ka Marsu uspešan do kraja. Rover veličine prosečnog automobila se 18. februara ipak spustio na Crvenu planetu, u oblast Jezero Crater. Nakon što se bude ispitala ispravnost svih instrumenata Perseverance kreće u potragu za tragovima života, što je primarni cilj ove misije. Zadatak mu je i da prikuplja i čuva uzorke, a kako bi ih poneo natrag na Zemlju. Uz pomoć bušilice koja je smeštena na vrh robotske ruke rover bi trebalo da iskopa oko četrdeset uzoraka i spakuje ih u specijalno dizajnirane tube. Očekuje se da uzorci stignu na Zemlju početkom 2031. godine.

PCPress.rs Image

Jedan od zanimljivijih instrumenata koji su se našli u sklopu rovera je i MOXIE (“Mars Oxygen ISRU Experiment”) koji je dizajniran da generiše kiseonik iz marsovskog vazduha koji sadrži 95% ugljen-dioksida. Slična oprema, naravno daleko većih razmera, bi u budućnosti mogla da pomogne u teraformiranju Crvene planete, a ovaj momenat bi mogao da označi početak ozbiljnih testiranja.

Pročitajte i:  SpaceX video: Neverovatni prizori iz svemira

Perseverance misija je počela baš onako kako se očekivalo, a rover je na Zemlju već poslao i prve fotografije.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,