PC Press Studio

Naoružani roboti kao policajci

Roboti bi u budućnosti mogli da imaju pristupačne cene, što bi ih uvelo u skoro sve sfere života. Čak i u borbu protiv kriminala.

PCPress.rs Image

Eksperti već neko vreme tvrde da vlade zemalja širom sveta ne razmišljaju o tome da bi potencijalno opasne mašine mogle da dođu u pogrešne ruke, a MIT stručnjak Max Tegmark upozorava da se već radi na vojnim robotima. Mašine za ubijanje sigurno nisu dobra ideja, posebno ako dođu u civilno okruženje. Sigurno je da vlade neće tako lako legalizovati robote koji imaju veliku moć, ali je isto tako poznato da je oružje pravljeno za vojsku i ranije stizalo do kriminalnih grupa.

Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina su pre nego nekoliko godina potpisale da su protiv zabrane automatizovanog oružja, a nakon što se u Ujedinjenim nacijama raspravljalo o tome. Nasuprot tome stoji koalicija Stop Killer Robots, koja upozorava da tehnologija danas brže napreduje od diplomatskih pregovora.

Upozorava se i da bi autonomno oružje uskoro moglo da košta koliko i prosečna puška, što znači da bi vrlo lako mogli da ga kupuju i oni u čijim bi rukama postalo još opasnije. Na primer kriminalci. Zbog toga su neophodni precizni zakoni, a kako se roboti i pametno oružje ne bi otrgli kontroli.

Pročitajte i:  NIS: Robotizacija poslovnih aktivnosti

Uprkos upozorenjima, policija u San Francisku traži dozvolu za naoružane robote. U peticiji stoji da bi robotima trebalo da se omogući da likvidiraju one osumnjičene za koje se proceni da su opasni za okolinu. Iako su mnogi protiv ovog koraka, u pitanju je potez koji smrtonosne robote približava realnosti, a nije teško da se zamisli koje bi sve nevolje iz toga mogle da nastanu.

Iako nema zvaničnih dozvola za robote-ubice, autonomno oružje se već koristi u ratovanju. Uskoro bi na bojnom polju mogli da se nađu i vojnici-kiborzi, ratnici za koje se sve do skoro verovalo da postoje samo u naučnoj fantastici.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,