Napravite sami svoj rover sa Marsa

Laboratorija Jet Propulsion (JPL) agencije NASA pokrenula je open source Rover projekat kako bi entuzijastima, obrazovnim institucijama, te svima koji su zainteresovani za „uradi sam“ kulturu, omogućila izradu vlastitog rovera sa Marsa.

PCPress.rs Image

NASA-ini roveri predstavljaju najekstremnija vozila koja je ljudska ruka ikada konstruisala, pa ne samo da funkcionišu u ekstremnim uslovima, već obično nadžive rok za završetak misije na koju su poslati. Tako se očekivalo da Opportunity rover potraje 90 dana, da bi umesto toga funkcionisao čitavih 15 godina.

Sada je moguće da se iz prve ruke sazna na koji način NASA kreira ova vozila, budući da planovi za konstrukciju mogu da se preuzmu na GitHub-u, a otvoreni su za sve koji su zainteresovani za veštine i delove koji su neophodni da bi se konstruisalo ovo vozilo. Nakon što je spustila Curiosity na Mars, NASA je projektovala i manji rover, koji je namenjen za edukaciju i koji je poneo ime “ROV-E.” Ovaj model mogao je da se unese i u učionice, muzeje, te na različite događaje kako bi demonstrirao načine na koje radi.

Pročitajte i:  Hubble ponovo radi: "Vatromet" u svemiru

PCPress.rs Image

Reakcije na manji, edukativni model bile su više nego pozitivne, pa su oni koji su prisustvovali prezentacijama poželeli da naprave svoj mini-rover. Ipak, ROV-E je prilično skup, te ga nije lako sastaviti, pa su stručnjaci iz JPL-a odlučili da osmisle rover koji bi mogao da se konstruiše od lako dostupnih materijala, te po povoljnoj ceni. Tako sada privatni rover može da se napravi za 2.500 dolara, što je bitno povoljnije u odnosu na originalne modele.

JPL Open Source Rover (OSR) je umanjena Curiosity verzija, a radi isto kao i model po ugledu na koji je nastao, te mali rover sa šest točkova uskoro može da se nađe u školama i domovima.

Izvor: International Business Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,