Napravljen potpuno funkcionalan Bugatti od LEGO kockica

LEGO ume da nas iznenadi sa neobičnim kreacijama napravljenim od popularnih kockica, ali ovog puta su prevazišli i sebe – napravili su model Bugatti Chiron superautomobila u prirodnoj veličini, koji je u voznom stanju, i košta 2,6 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Projekat je nastao delimično kao rezultat pasije LEGO kreativnog tima, a delimično kao promocija za Italijanski Grand Prix. Ideja o ovom projektu potekla je u junu prošle godine, a slaganje automobila započeto je u martu ove godine. Sastavljanje je trajalo 13.500 časova, učestvovalo je 20 ljudi, a automobil je napravljen od oko milion LEGO Technic delova (to su različiti tehnički delovi kao što su osovine, motor, točkovi, zupčanici… znatno kompleksniji od uobičajenih LEGO kockica, ciglica i blokova). Naravno, nije ceo automobil sastavljen od LEGO delova. Neke komponente jednostavno nije bilo moguće replicirati u plastici (na primer, baterije, čelična konstrukcija, točkovi i gume…). Stoga je masa ovog automobila veća od 1,5 tone.

S obzirom da je motor napravljen od LEGO Technic delova, ovaj Bugatti Chiron nije u stanju da ide brzinom od 400 km/h kao original, ali je impresivno što uopšte može da se kreće. Njegova testirana brzina je 21 km/h, a razvojni tim kaže da bi mogao da razvije maksimalnu brzinu od 30 km/h. Inače, motor je napravljen od više od 2.000 Lego Power Function motora postavljenih u niz, koji teoretski daju 5,3 konjskih snaga. Motori su pakovani u 24 grupe po 96 individualnih motora, povezanih sa metalnim lancem koji pokreće točkove.

Pročitajte i:  Sam u kući: Novi Lego set za praznike

Za konstruisanje Lego Chiron modela bilo je potrebno puno vremena, te ne iznenađuje što su kreatori napravili i neke prečice, i u model uključili prave Bugatti gume, te neke delove za volan, ali više od 90% automobila čine Lego kockice, za čije sastavljanje nije korišćeno nikakvo vezivno sredstvo. Pored volana, vrata su funkcionalna i otvaraju se, zadnji spojler za velike brzine se podiže na pritisak dugmeta, a možda je najinteresantnije da je i funkcionalni brzinometar takođe napravljen od Technic delova. LEGO Bugatti Chiron će biti zvanično predstavljen ovog vikenda na Grand Prix takmičenju u Monci.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,