BIZIT 2022

Napravljen prototip rastegljive baterije za nosive uređaje koja proizvodi struju na znoj

Prototip napredne baterije, koja radi na principu biosenzora osetljivih na znoj, napravljen je i testiran. Kreirao ga je tim istraživača sa tehnološkog Univerziteta Nanyang, u Singapuru.

PCPress.rs Image

Baterija na znoj

Baterija je integrisana u poseban rastegljiv materijal koji, pri dodiru sa uređajima poput pametnih satova i narukvica, emituje energiju prilikom detekcije znoja.

Kada sistem 3D štampanih pahuljastih elektroda, integrisanih u termoplastično i hidrofilno poliuretansko vezivo, “oseti” znoj- putem specifične hemijske reakcije generiše se struja. Elektrode reaguju na hloridne jone i mlečnu kiselinu zgrudvavanjem i smanjuje im se otpor (tj. povećava se provodljivost). Kako reakcija napreduje, struja počinje da teče između elektroda.

Testiranje ove naprave, prilikom kojeg je korišćen veštački znoj, pokazalo je da 30 minuta nošenja baterije oko ručnog zgloba tokom vežbanja, generiše napon od 4.2 V i izlaznu snagu od 3.9 mW. Struja dolazi u dodir sa nekim od senzora nosivog uređaja, odakle se, putem bluetooth-a, informacije šalju na smartphone.

Najveća prednost prihvatanja ovakve tehnologije je što bi, u budućnosti, mogla da doprinese smanjenju potrebe za ekološki-problematičnom proizvodnjom standardnih baterija. Rastegljiva baterija jeste ekološki održivo rešenje, jer ne sadrži otrovna jedinjenja ili teške metale. 

Pročitajte i:  VW počinje proizvodnju baterija za električna vozila

Lee Pooi See, vođa studije, rekao je da rešenje rastegljive baterije sa 3D pahuljastim elektrodama, predstavlja veliko postignuće koje će rešiti praktične i ekološke probleme u vezi sa proizvodnjom i dizajnom baterije.

Studija koja nosi naziv: “Printable elastomeric electrodes with sweat-enhanced conductivity for wearables”, objavljena je u časoposu SicenceAdvances i u njoj je moguće pronaći sve detalje o karakteristikama, razvoju i testiranju uređaja.

Izvor: sciencedaily

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,