NAS u džepu

Ako ste pasionirani korisnik smartfona i tableta, a na vašem uređaju uvek nedostaje prostora za još jednu fotku, pesmu ili video‑klip, sigurno će vam se dopasti Buffalo MiniStation Air koji će vam dodati čitav terabajt memorije u pokretu.

05_06_NAS-maxresdefaultBuffalo je kompanija koja nam je poznata po proizvodnji Network Attached Storage uređaja i do sada smo imali prilike da vidimo više modela različitih veličina i kapaciteta. Iz portfolija ovog proizvođača izdvaja se nekoliko malih storage servera: ovi uređaji obično imaju samo jedan ili dva hard‑diska i jedva su nešto veći od samih diskova. Ostatak prostora u kućištu zauzima namenski računar na kome su implementirane i brojne softverske funkcije, zbog čega su ovi minijaturni serveri veoma fleksibilni. Zahvaljujući povoljnoj ceni, jednostavnom korišćenju i dobroj softverskoj podršci, mali NAS uređaji su pretežno interesantni kancelarijskom ali i kućnom segmentu tržišta. Buffalo je ovoga puta otišao korak dalje i napravio uređaj koji predstavlja lični storage namenjen pojedinačnim korisnicima, koji je toliko malih dimenzija da se može nositi u džepu.

Buffalo MiniStation Air je prenosivi hard‑disk kapaciteta 1 TB, opremljen bežičnim interfejsom i internom baterijom, što ga čini zgodnim za korišćenje u pokretu. Uređaj je velik poput neke džepne knjige, kućište je kompaktno i minimalistički dizajnirano, sa samo nekoliko diskretnih LED lampica i neophodnih električnih konektora, a uz uređaj se dobija i futrola za nošenje kako se fino obrađena površina kućišta ne bi oštetila u torbi ili džepu. Ideja dizajnera je očigledno bila da ovaj gadžet izgleda elegantno i u tome su uspeli. MiniStation Air je odličan za skladištenje i streaming velikih količina multimedije.

Zahvaljujući podršci za DLNA, multimedijalni sadržaji se preko bežične mreže mogu reprodukovati direktno na svim uređajima koji podržavaju ovaj protokol, pa tako ovaj gadžet možete da koristite kao svojevrsnu prenosivu medijateku s koje se mogu prikazivati sadržaji ne samo na smart telefonima, tabletima i računarima već i na smart televizorima, raznim medija plejerima i konzolama za igru. MiniStation Air podržava istovremene veze sa do osam uređaja, što znači da osam korisnika može istovremeno, na primer, da gleda osam različitih filmova, svako na svom ekranu.

Zahvaljujući WiFi interfejsu, na MiniStation Air možete da povežete gotovo bilo koji bežični uređaj: smartfon, tablet, laptop, ali i desktop PC-je koji imaju WiFi, mada je u ovom poslednjem slučaju praktičnije koristiti žičanu USB vezu. Uređaj je opremljen jednim USB 3.0 interfejsom, preko koga se povezuje na računar poput obične eksterne memorije, te se na ovaj način mogu brzo i lako prebaciti velike količine podataka. Kad god je ova veza aktivna, istovremeno se puni i interna baterija uređaja preko USB interfejsa, a na raspolaganju je i eksterni punjač. Interna baterija je relativno velikog kapaciteta i može da izdrži čak deset sati neprekidnog striminga multimedijalnog sadržaja. Interesantno je da se MiniStation Air može koristiti i kao rezervni punjač za mobilne telefone – proizvođač tvrdi da je kapacitet dovoljan da se njome napuni potpuno prazna baterija iPhone‑a 5S i to dva puta.

Za Buffalo MiniStation Air karakterističan je pametan način na koji je rešena WiFi konekcija. Naime, prenosivi uređaji obično koriste svoj WiFi interfejs za vezu sa Internetom, pa ostaju bez Internet veze ako ih povežete na neku drugu WiFi mrežu kao što je ona koja služi za vezu sa Buffalo‑m. Problem se rešava tako što Buffalo MiniStation Air možete povezati na svoju kućnu WiFi mrežu poput svakog drugog klijenta, a zatim na njegovu mrežu povezati svoje prenosive uređaje i plejere. Tako tablet može istovremeno da strimuje sa NAS‑ a i da preko njega bude povezan sa Internetom. Za kraj još da pomenemo softversku podršku za ovaj fleksibilni prenosivi NAS u vidu aplikacije za operativne sisteme iOS i Android, koje besplatno preuzimate sa odgovarajućih marketa.

Buffalo MiniStation Air
Kapacitet diska 1 TB
Interfejsi WiFi, USB 3.0, eksterni punjač
Kapacitet baterije 10 sati rada
Broj istovremenih veza 8
Funkcije DLNA, deljenje WiFi veze, prenosivi punjač baterija
Podrška Besplatne aplikacije za Android i iOS
Cena 199 evra

www.vucomm.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:

Tagovi: ,