TrendMicro

NASA dobila neobičnu ponudu od Jeffa Bezosa

Po povratku iz svemira, Jeff Bezos je upao u spor Blue Origin-a sa NASA-om zbog njene odluke da dodeli ugovor o mesečnom sletanju za 2,9 milijardi dolara SpaceX-u Elona Muska. Bezos je uložio protest zbog ovakve NASA-ine odluke, smatrajući da se na taj način odstranjuju konkurentske kompanije.

NASA dobila neobičnu ponudu od Jeffa Bezosa.

Bezos već nekoliko puta u sporu sa američkom vladom

U osnovi Bezos-ovog negodovanja je verovanje da je NASA nepravedno isključila njegovu kompaniju iz unosnog i prestižnog ugovora. Umesto da investira u dva konkurentska lunarna sletanja kako je prvobitno bilo predviđeno, NASA je odlučila da SpaceX-u dodeli višegodišnji, više milijardi dolara vredan ugovor. Bezos smatra da je ovim potezom NASA stala na kraj značajnoj konkurenciji u godinama koje dolaze.

Projekat Human Landing System ne može da napreduje dok US Government Accountability Office ne preispita protest koji je uložila kompanija Blue Origin. Ipak ovo nije prvi put da jedna od Bezos-ovih kompanija ulazi u spor oko ugovora sa američkom vladom. Amazon je 2019. godine osporio odluku Ministarstva odbrane da dodeli Microsoft-u ugovor Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud vredan 10 milijardi dolara. Nakon skoro dve godine duge pravne bitke, Pentagon je otkazao taj projekat početkom jula u korist novog koji će predati i Amazon-u i Microsoft-u.

Pročitajte i:  NASA odložila lansiranje Artemisa 1

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,