NASA i mapa skrivenog blaga: Idemo na Mars

NASA ima velike planove za povratak astronauta na Mesec 2024. godine, što je jedan od glavnih koraka na putu ka Marsu, pa se već postavlja pitanje koji je deo Crvene planete najbolji za sletanje.

PCPress.rs Image

Nova studija koju je objavio Geophysical Research Letters bavi se mapom Marsa koja pokazuje lokacije na kojima se nalazi smrznuta voda, i to na samo 2,5 centimetara ispod površine. Led je, to se već neko vreme ističe, jedna od ključnih tačaka za biranje lokacije za sletanje, budući da će misija koja bude stigla na Crvenu planetu imati malo prostora za skladištenje, te će led moći da se koristi za dobijanje pijaće vode i raketnog goriva. Sateliti koji kruže oko ove planete ključni su za određivanje najboljih pozicija na kojima bi jednog dana mogle da niknu marsovske istraživačke stanice, pa NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i Mars Odyssey orbiter već prikupljaju podatke o lokacijama na kojima ima najviše smrznute vode.

PCPress.rs Image

Autori poslednje studije ističu da astronautima neće biti potrebna posebna oprema za iskopavanje leda, i da će moći da koriste jednostavne alate poput lopate, a napominje se i da tečnost na Marsu ne može dugo da potraje, budući da zbog atmosferskih uslova brzo isparava. Upravo zbog toga led igra važnu ulogu, a za potragu bi mogli da posluže toplotni instrumenti, a zbog toga što smrznuta tečnost menja temperaturu površine Crvene planete.

Pročitajte i:  Solarna jedra za plovidbu kroz kosmos

Izvor: Sci Tech Daily

Facebook komentari:

Tagovi: , ,