TrendMicro

NASA i problemi s marsovskom prašinom

Mars polako postaje omiljena destinacija u svemiru, bar kada su naučne misije u pitanju. U procesu organizovanja se razmišlja o svemu, pa i o crvenoj prašini koje ima svuda, a prema poslednjim izveštajima bi mogla da ugrozi InSight misiju agencije NASA.

PCPress.rs Image

Naime, InSight instrumenti borave na površini planete, a osnovni zadatak im je da mere jačine potresa na Marsu, te da prate vremenske promene. Napajaju se solarnom energijom, a sve radi besprekorno od kada se misija u novembru 2018. spustila na planetu. To znači da je potrajala sedam meseci duže od planiranog, a procenjuje se da je prašina za to vreme prekrila 80% solarnih panela. Očekuje se da će misija potrajati do kraja leta, ali ako prašina nastavi da se gomila to bi mogao da bude konačan kraj.

Ovo nije prvi put da prašina ugrožava misije na Crvenoj planeti. Opportunity rover je bez energije ostao u junu 2018. godine, zbog jakih peščanih oluja i slojeva prašine koji su pokrili solarne ploče. Slavni rover agencije NASA je na Mars sleteo daleke 2003. godine, a veza je konačno prekinuta početkom 2019. Slična peščana oluja dogodila se i u vreme kada se prvi put spuštao na površinu Marsa, ali je uprkos poteškoćama uspeo da padobrane otvori na vreme, te da bezbedno sleti. Potrajao je nešto više od 15 godina, a tokom tog perioda je postao važan član NASA porodice.

Pročitajte i:  NASA: Sudar s asteroidom ostavio veliki trag

Budući da na površini Marsa nema vode, sav materijal koji nastaje u procesu erozije ostaje na površini. Na Zemlji najveći deo završi u okeanima, budući da je 71% površine naše planete prekriveno vodom. Tako zemaljski naučnici, koji nisu puno vremena proveli u nekoj od pustinja, nemaju iskustvo ozbiljne borbe s prašinom. Očekuje se da će u budućnosti pronalaziti nove načine da se izbore s marsovskim problemom, a ističe se da je rešavanje komplikacija sastavni deo upoznavanja dalekih svetova koji se razlikuju od Zemlje.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,