NASA ICON: Na granici između Zemlje i kosmosa

NASA-ina Connection Explorer ili ICON letelica konačno se 10. oktobra našla u Zemljinoj orbiti, nakon više odloženih lansiranja. Letelica veličine prosečnog frižidera tako je krenula u misiju već je otvorila solarne ploče, što znači da ima dovoljno energije za pokretanje instrumenata.

PCPress.rs Image

Dizajnirana je da detektuje i beleži promene u jonosferi – gornjem delu atmosfere na koje utiču pojave iz kosmosa. Tako prikupljeni podaci se šalju natrag na Zemlju, gde bi naučnicima trebalo da pomognu da bolje razumeju promene u jonosferi koje utiču na zemaljske sisteme komunikacije, te promene koje se dešavaju na kosmičkim letelicama prilikom prolaska kroz ovaj deo atmosfere, koje utiču na zdravlje astronauta.

ICON misija je važna zbog toga što sve do sada nije bilo jednostavno da se razumeju promene koje se dešavaju u jonosferi, budući da je previše nisko za kosmičke letelice, te previše visoko za meteorološke balone. Letelica će u jonosferi provesti narednih devet meseci, a očekuje se da prve podatke pošalje već u novembru.

Pročitajte i:  NASA: Istorijsko skretanje asteroida

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,