Nasa-ina supersonična letelica X-59 ulazi u poslednju fazu sklapanja

Supersonična letelica agencije NASA, sada već poznata kao X-59 QueSST, ušla je u poslednju fazu sklapanja i integracije sistema, a trebalo bi da se završi do 2020. godine, i to sa implementacijom eXternal Visibility sistema u kabinu letelice.

PCPress.rs Image

Eksperti bi još jednom trebalo da se okupe krajem sledeće godine, a kako bi odobrili prvi let koji je planiran za 2021. To bi ujedno bila i završnica finalne faze, što znači da bi NASA dobila novu veliku pilotnu letilicu, a nakon tri decenije pauze. Radi se eksperimentalnom avionu koji je dizajniran da leti brže od zvuka, a bez probijanja zvučnog zida. Zadatak nove letelice će biti i da prikuplja podatke dok leti iznad određenih teritorija, a radi se o informacijama koje bi trebalo da omoguće supersonične komercijalne letove u budućnosti.

PCPress.rs Image

Konstrukcija  X-59 QueSST letelice koštala je nešto više od 247 miliona dolara, a za delove su zadužene različite kompanije, što je važno, budući da tako niko nema uvid u kompletne planove za konstrukciju letelice.

Izvor: Aerospace Technology

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Solarna jedra za plovidbu kroz kosmos

Tagovi: , ,