TrendMicro

NASA je lansirala svemirski teleskop James Webb

Najzad, NASA je lansirala svemirski teleskop James Webb. Teleskop je lansiran iz evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani na raketi Arianespace Ariane 5 nakon 14 godina razvoja i brojnih kašnjenja.

PCPress.rs Image

Konačno u svemiru

JSWT će kružiti oko Sunca, blizu druge Lagranžove tačke sistema Zemlja-Sunce. Biće potrebno oko mesec dana da stigne do odredišta, nakon čega će istraživači moći da zavire u crne rupe, posmatraju neke od najstarijih galaksija u univerzumu i procene nastanjivost različitih egzoplaneta.

NASA se udružila sa evropskim i kanadskim svemirskim agencijama na razvoju projekta. James Webb je tokom svoje duge istorije bio opterećen kašnjenjima. NASA se u početku nadala da će ga lansirati 2007. godine, ali rastući troškovi su podstakli inženjere da ponovo razmisle o teleskopu i urade veliki redizajn 2005.godine. JSWT je tada proglašen spremnim 2016.godine ali je projekat ponovo stavljen na čekanje zbog komplikacija u izgradnji.

Teleskop je sastavljen 2019. godine, ali je tada izbila pandemija COVID-19, što je dovelo do kašnjenja testiranja i isporuke.

Nakon što je JWST konačno stigao do svemirske luke, NASA je odredila datum lansiranja 18. decembra. Međutim, lansiranje je odloženo do 25.devembra zbog inspekcija u poslednjem trenutku i nedostatka povoljnog vremena.

Pročitajte i:  Kapsula Orion NASE ulazi u orbitu oko Meseca

Ipak, šta predstavlja nekoliko dana za tako važnu misiju na koju se toliko dugo čeka? JWST je konačno otišao u svemir, a u narednim mesecima nadamo se da ćemo videti neka nova otkrića.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,