NASA: Letovi u kosmos uprkos pandemiji

Dok je većina poslova na Zemlji potpuno obustavljena, a zbog pandemije COVID-19, kosmički letovi se i dalje odvijaju po planu. Većina stanica za lansiranje je i dalje aktivna, te se nastavlja sa planiranim misijama.

PCPress.rs Image

Letovi ne smeju stati

Agencija NASA tako i dalje organizuje letove ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, a timovi koji su odgovorni za održavanje stanice iz Johnson Space centra smatraju se vitalnim delom programa, pa će nastaviti sa radom i u slučaju da centar proglasi fazu 4 plana u slučaju krize, u kojoj je bi akcenat bio samo na očuvanju vitalnih struktura.

PCPress.rs Image

NASA-ini astronauti Jessica Meir i Andrew Morgan trenutno su na Internacionalnoj stanici, zajedno sa ruskim astronautom Olegom Skripochkim. Planirano je da im se 9. aprila priključe još trojica astronauta – Chris Cassidy iz NASA-e, te ruski astronauti Ivan Vagner i Anatoli Ivanishin. Tim bi put kosmosa trebalo da krene u Soyuz raketi, iz stanice u Kazahstanu, a prisustvovanje lansiranju će biti zabranjeno u skladu sa novim propisima koji su doneti kao deo strategije za sprečavanje širenja koronavirusa.

Pročitajte i:  NASA i problemi s marsovskom prašinom

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,