BIZIT 2022

NASA na Marsu: “Krtica” konačno probila koru Crvene planete

NASA je u maju 2018. godine lansirala raketu koja je do Marsa odnela InSight sondu, čiji je zadatak da što detaljnije istraži ovu planetu.

PCPress.rs Image

Tako se NASA još jednom vratila na Mars, te je iz baze Vandenberg u Kaliforniji lansirana nova sonda čije je puno ime “Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”, to jest Mars InSight. Raketa je do Crvene planete stigla u novembru 2018, te na površinu spustila sondu, nešto severnije od Marsovog ekvatora.

InSight sonda je u tom trenutku započela svoju misiju, te kopanje i istraživanje zemljišta na Marsu, slojeva, sastava i geodetskih aktivnosti. Cilj istraživanja je izučavanje nastanka, kako ove planete, tako i čitavog Solarnog sistema. Sonda ima mogućnost da svoje senzore pošalje do pet metara u dubinu, gde počinje sa merenjem temperature, vibracije, te seizmičkih aktivnosti. Prednost je u tome što su uslovi na Marsu verovatno i danas slični onima od pre više miliona godina, što znači da postoji mogućnost da nisu uništeni svi tragovi koji bi mogle da osvetle postanak čitavog Sunčevog sistema.

Pročitajte i:  NASA napravila planove zbog izlaska Rusije iz MSS

Jedan InSight instrument je sve do sada bezuspešno pokušavao da probije koru planete, a u pitanju je takozvana „krtica za merenje temperature“. Za instrument je zadužen Nemački svemirski centar (DLR), a njegovi eksperti su nakon godinu dana pokušavanja instrument konačno uspeli da smeste na planiranu poziciju. „Krtica“ bi dalje trebalo da nastavi sama, te da automatski ode još dublje, pa ostaje da se vidi hoće li to učiniti pre peščane oluje koja se uskoro očekuje na ovoj planeti.

Izvor: Yahoo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,